https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pomembno je ozaveščanje o varnem in odgovornem vedenju na spletu

18.06.2024 ob 0:00  

Ob mednarodnem dnevu boja proti sovražnemu govoru so pri Združenih narodih (ZN) izpostavili, da je ključnega pomena za ustvarjanje javnih in spletnih prostorov brez sovražnega govora sodelovanje mladih, zlasti mladih žensk, domorodne mladine, mladih iz manjšinskih skupnosti, mladih iz skupine LGBTIQ in mladih invalidov. 


"Ker so mladi pogosto najbolj prizadeti zaradi sovražnega govora, še posebej na spletu, morajo biti prav mladi del rešitve," so na ZN zapisali v sporočilu za javnost. Sovražni govor prinaša zlorabe, diskriminacijo, nasilje in konflikte. Danes je usmerjen proti širokemu krogu skupin, pogosto na podlagi rase, vere, etnične pripadnosti, določenega prepričanja ali politične pripadnosti. Deležni so ga predvsem ženske, begunci, migranti, osebe različnih spolov in trans osebe ter manjšine.

Pomembno vlogo pri preprečevanju sovražnega govora igrajo države same. V ZN so pozvali, da so države po mednarodnem pravu dolžne preprečevati spodbujanje sovraštva in se proti njemu boriti. Prav tako so dolžne spodbujati medsebojno razumevanje, raznolikost in solidarnost. Te zaveze morajo okrepiti in izvajati, hkrati pa zagotoviti, da ukrepi, ki jih sprejemajo, ohranjajo svobodo govora ter ščitijo druge skupine in manjšine. 

Vlade, lokalne oblasti, verski voditelji, voditelji podjetij in skupnosti so dolžni vlagati v ukrepe za spodbujanje raznolikosti, strpnosti in vključenosti ter se zoperstaviti sovražnemu govoru v vseh njegovih oblikah.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je marca začelo kampanjo z naslovom Mesec boja proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru na spletu. Njen namen je mlade, šolnike in starše ozaveščati o varnem in odgovornem vedenju na spletu ter kako se odzvati v primerih spletnega nasilja.

Foto: Freepik

 

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.