https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Svetovni dan energetske neodvisnosti je priložnost za refleksijo

10.07.2024 ob 16:00  

Svetovni dan energetske neodvisnosti se praznuje 10. julija. Ta dan je namenjen ozaveščanju in spodbujanju posameznikov, skupnosti in držav, da zmanjšajo svojo odvisnost od fosilnih goriv in drugih neobnovljivih virov energije ter povečajo uporabo obnovljivih virov energije.


Praznovanje tega dne vključuje različne aktivnosti, pobude in izobraževalne dogodke, ki poudarjajo pomembnost trajnostnega razvoja in energetske neodvisnosti.

Ozaveščanje o obnovljivih virih energije

Spodbujati je treba uporabo sončne, vetrne, hidroelektrične in geotermalne energije in poudarjati koristi, kot so zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, manj onesnaženja zraka in vode ter večja energetska varnost.

Spodbujanje energetske učinkovitosti

Pomembno je izobraževanje o načinih za zmanjšanje porabe energije v gospodinjstvih, podjetjih in industriji in uvajanje energetsko učinkovitih naprav, izolacije in drugih tehnologij, ki zmanjšujejo porabo energije.

Zmanjšanje odvisnosti od fosilnih goriv

Pomembno je poudarjanje tveganj, povezanih z odvisnostjo od nafte, premoga in zemeljskega plina, kot so podnebne spremembe, geopolitična nestabilnost in nihanje cen prav tako pa moramo spodbujati prehod na čistejše oblike energije.

Trajnostni razvoj in zelena ekonomija

Ob svetovnem dnevu je pomembno tudi poudarjanje povezave med energetsko neodvisnostjo in trajnostnim razvoem in spodbujanje investicij v zelene tehnologije in ustvarjanje zelenih delovnih mest.

Kako lahko prispevate k energetski neodvisnosti?

  • Uporabite obnovljive vire energije: Namestite sončne panele, uporabite vetrne energije ali druge obnovljive vire energije, če je to mogoče.
  • Izboljšajte energetsko učinkovitost: Uporabite energetsko učinkovite aparate, izboljšajte izolacijo doma, uporabite LED žarnice.
  • Zmanjšajte porabo energije: Zmanjšajte porabo električne energije, vode in drugih virov z odgovornim ravnanjem.
  • Podprite zelene politike: Podprite politike in pobude, ki spodbujajo uporabo obnovljivih virov energije in energetsko učinkovitost.
  • Izobraževanje in ozaveščanje: Izobražujte sebe in druge o pomembnosti energetske neodvisnosti in trajnostnega razvoja.

Svetovni dan energetske neodvisnosti je priložnost za refleksijo o naši porabi energije in korakih, ki jih lahko sprejmemo za bolj trajnostno in neodvisno prihodnost.

Foto: freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.07.2024 ob 17:07 gost

      Energetska varnost za koga. v tornišćaj se hvalijo kako bodo planiko preuredili .v dvajsi prvim stoletji pa nimajo klime .kajti delavci morajo delati pri 40 stopinjah .konja napredna fabrika pa toliko dobička kao so pridelali.sužnji pa v znoju za drobiž delajo.sramota .

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.07.2024 ob 23:58 Kobra gost

      Energetska neodvisnost,ja,drage sončne elektrarne povrh pa jih v dostih mesti ni mogoče postaviti ker preslabo omrežje,kaj bomo pa zdaj? Eden tipson z Elektra dal znati da je potrebno deset let da se omrežje okrepi,kaj pa ti golobček praviš na to?

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.07.2024 ob 6:07 gost

      18.24,,,,,debil vsak dan sem tam in vem kake so razmere. Štefkaš.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.07.2024 ob 6:12 gost

      Švaba nebo delal za dobro počutje delavcev da bi naredil klime v planiki Turnišče. Ker bo delal za kopičenje svojega kapitala od kerega ti delavci ki zdaj delajo pri 40 stopinjah v 21 stoletju nič nebodo imeli. Jih pa verjetno ne moti ker bi drugače poklicali inšpekcijo ker po zakonu je v zaprtih prostorih temperatura lahko samo 28. Vse ostalo je kršenje zakona.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.