https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Usposabljanje potapljačev pod 17 centimetri ledu

Murska Sobota, 11.02.2012 ob 15:10  

V Murski Soboti je v organizaciji Potapljaškega društva Murska Sobota v sodelovanju s Slovensko potapljaško zvezo potekal tečaj potapljanja reševalcev pod ledom. Tečaj je bil sestavljen iz teoretičnega dela ter praktičnega dela, ki so ga potapljači opravili na murskosoboški gramoznici pri minus desetih stopinjah celzija, debelina letu pa je bila vsaj sedemnajst centimetrov ...

Potapljaško društvo Murska Sobota letos praznuje štirideset let organiziranega potapljanja, ki se je kot prvo v Sloveniji pričelo prav s podvodno reševalno službo. V počastitev visokega jubileja bodo organizirali več dogodkov, prvi med njimi je bil današnji tečaj potapljanja pod ledom in vaja reševanja izpod ledu, kar v sodelovanju s Slovensko potapljaško zvezo organiziramo za celotni sestav Podvodne reševalne službe Slovenije.

Že včeraj so pripravili dve odprtini v sedemnajst centimetrov debelo plast ledu, ki pa je do danes ponovno zamrznila. Tako so tudi danes morali z motorno žago razžagati led. Pri minus desetih stopinjah celzija in sneženju so potaljači imeli težke pogoje, tudi sicer pa je potapljanje pod ledom specifično, saj imaš le en vhod in izhod. Temu primerno je bilo poskrbljeno za dodatno zaščito, potop pa so izvajali v dvojicah.

Vodna reševalna služba ima v Sloveniji približno 160 pripadnikov, ki so razdeljeni v 15 enot. Usposobljenih za reševanje izpod ledu je nekje med 20 in 30 potapljačev, od tega jih je 8 tudi inštruktorjev za potop pod led. Medtem ko na Blejskem jezeru morajo potapljači reševalci posredovati v zimskem času vsaj enkrat na leto, pa je v Pomurju tovrstno reševanje bolj redko.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.