https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Živali v mrzlih dneh potrebujejo še posebno skrb in nego

13.02.2012 ob 11:24  

Prav tako kot sta mraz in veter neprijetna za ljudi, tako tudi prihajajoči hladni dnevi prizadenejo naše hišne ljubljenčke. Najobčutljivejše so tiste živali, ki večinoma živijo v stanovanju, starejše in pa zelo mlade živali.


Na Društvu za zaščito živali Pomurja svetujejo, kako poskrbeti za živali, ki bivajo zunaj in za tiste, ki domujejo v stanovanjih.

Živali, ki bivajo zunaj:

Taki živali moramo zagotoviti dobro izolirano kočo, ki pa ne sme biti prevelika, saj bi se toplota v njej porazgubila. Pomembna je tudi izolacija tal, na vhodu pa lahko namestimo tudi zaščitno zaveso. V zimskem času je pomembna tudi prehrana živali, saj porabijo veliko energije za ogrevanje telesa, zato jim je potrebno zagotoviti bolj izdatno in kalorično hrano. Živali mora biti vseskozi na voljo sveža,  nezmrznjena voda.

Mačke so izredno iznajdljive pri iskanju toplega zavetja in si velikokrat poiščejo zavetje na toplem avtomobilskem motorju. Zato, če je le možno, preden prižgemo motor avtomobila, preverimo, da mačke ni pod pokrovom motorja.

 

ZA PSE:

- izolirana in dvoprostorska utica, napolnjena z veliko slame ali toplo odejo,
- utica postavljena v zavetrju,
- zavesa na vratih utice je nujna, da prepreči vdor snega in mrzlega vetra
- pogosto menjavanje vode (ki zmrzne), topla hrana,
- če je le možno, pse, ki bivajo zunaj, prestavite za ta hud zimski čas v garažo.

 

Živali, ki živijo v stanovanju:

Živali, ki večinoma živijo v stanovanju, so še posebej občutljive na temperaturne spremembe, zato lahko pri njih pogosteje prihaja do slabega počutja in tudi bolezni kot pri živalih, ki bivajo zunaj.

Pri njih moramo biti pozorni na znake nelagodja zaradi mraza, kot so npr. nestrpnost, cviljenje, drhtenje, zato so zanje primerni krajši sprehodi. Pri tem pa je potrebno omeniti tudi to, da živalim, ki se manj gibljejo, ne dajemo večjih količin hrane, saj se lahko hitro zredijo.

 

Kaj pa zimski sprehodi?

V zimskem času predstavlja težavo predvsem sol, ki se uporablja za posipanje cest. Sol ne draži le blazinic, ampak lahko ob zaužitju povzroča prebavne motnje pri naših ljubljenčkih. Zato lastnikom priporočamo, da po vsakem sprehodu odstranijo sol in umazanijo s tačk, pri tem pa uporabijo mokro krpo ali pa tačke preprosto stuširajo. Lahko pa tačke svojih živali pred sprehodom zaščitijo s posebnimi zaščitnimi mazili.
Zelo neprijetne za naše dolgodlake ljubljenčke pa so tudi snežne kepice, ki se jim naredijo med prsti ali po trebuhu. Kepice med prsti pogosto povzročajo bolečino, zato jih med sprehodom sproti odstranjujemo. Te nevšečnosti lahko preprečimo tako, da živalim postrižemo dlako med prsti ali pa jim obujemo posebna obuvala.

Foto: SXC.hu

Prav tako naj bodo lastniki psov še posebej pazljivi, da le-ti ne odidejo od doma. Psi, ki zaidejo v gozd ali na njive, preganjajo divjad, ki išče hrano za in jo lahko poškodujejo.

Ne pozabimo tudi na ptice. Ko enkrat s krmljenjem začnemo, moramo nadaljevati dokler sneg ne skopni in si ptice lahko same začnejo iskati hrano, nikakor pa tega ne smemo prekiniti prej.

Ne pozabimo na domače in divje živali v teh mrzlih zimskih dneh!

Društvo za zaščito živali Pomurja

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.