https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes je pustna sobota

 

Danes je pustna sobota – dan, ko potekajo različne pustne prireditve in zabave s plesi v maskah. Tako v torek kot tudi že danes je priložnost, da se našemimo in zganjamo pustne norčije.


Največje karnevalsko pustno dogajanje vsako leto obeležujejo na Ptuju, veliko pustovanj pa bo potekalo tudi na lokalnem področju.

S pustnimi norčijami odganjamo zimo

Pri nas so najbolj znane pustne maske, ki preganjajo zimo, kurenti. Pust je izvorno poganski praznik; korenine ima že v starem Rimu, ko so po ulicah divjale grozljive maske, kasneje pa se je praznik pomešal s keltsko kulturo in že takrat so maske preganjale zimo. 

Pust je v katoliškem svetu zadnji dan pred postom, saj za njim sledi pepelnična sreda in 40-dnevni postni čas. Takrat naj bi se kristjani vzdrževali pretiranemu uživanju mesa, popolnoma pa naj bi se mu odrekli na pepelnico in veliki petek.

Pustni jedilnik

Tradicionalno ob pustnih dneh jemo bolj začinjeno in mastno domačo hrano – kislo zelje, repo, krvavice, manjkati pa seveda ne smejo pustni krofi, miške ipd. Še posebej v prejšnjih letih je bila po vaseh tudi navada, da so zamaskirani otroci hodili od hiše do hiše in prepevali pustne pesmi, za »plačilo« pa dobili bodisi denar bodisi pustne dobrote.

Za pusta tisto, kar si želimo biti sicer?

Mnogi se ob pustni soboti in pustnem torku našemijo, na tržišču so naprodaj mnogovrstne pustne maske in kostumi, najbolj izvirne so pa gotovo tiste, ki jih izdelamo sami doma. Po starih prepričanjih naj bi s pustnimi norčijami ugnali zimo, našemili pa naj bi se v tisto, kar bi si želeli biti, če bi bilo mogoče.

Datumi, na katere je »padel« pust od leta 2000 naprej:

2000: 7. marec

2001: 27. februar

2002: 12. februar

2003: 4. marec

2005: 8. februar

2006: 28. februar

2007: 20. februar

2008: 5. februar

2009: 24. februar

2010: 16. februar

2011: 8. marec

2012: 21. februar

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.