https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

OSTALI ŠPORTI

V nedeljo bo v Pertoči sedma Planica po Goričko

Pertoča, 17.2.2012  

Na preurejeni skakalnici v Pertoči, ki po novem omogoča varne skoke do 40 metrov, so organizatorji ŠKTD Mladost Pertoča, kljub ne najboljšim vremenskim obetom, optimistični. Pričakujejo okoli 50 tekmovalcev in 1500 gledalcev, ter nov pomurski rekord.

 

Zgodovina organiziranih smučarskih tekmovanj na Pertoči sega v daljno leto 1984, ki je nekaterim ostalo v spominu na Olimpijske igre v Sarajevu. Takrat je bilo organizirano prvo tekmovanje v smuku in veleslalomu na Pertoči, omenjeni tekmi pa so prirejali vsako zimo, v kolikor so vremenske razmere to vsaj minimalno dopuščale.  

"Ker so bile snežne razmere vsako leto za pripravo in organizacijo smučarskih tekmovanj slabše je leta 1998 prišla ideja o smučarskih skokih. Razlogov zakaj skoki je več; za pripravo je potrebno manj snega,smučarski skoki so bili inovacija ali nekaj novega za pomurski prostor pa tudi ambient, kot se je pokazalo, je bistveno boljši kot pri smuku ali veleslalomu," pravi član organizacijskega odbora Jani Flisar, zadolžen za promocijo.

Na nemogoče razmere že navajeni

Prvo tekmovanje v smučarskih skokih je bilo tako izvedeno leta 1999, letošnji skoki pa bodo sedmi. "Skoraj vedno smo jih pripravljali v nemogočih razmerah - pomanjkanje snega,visoke temperature in podobno. Kot zanimivost naj omenim poročanje novinarja Tončeka Giderja za Murski val izpred nekaj let, ko je povedal je nekako tako: »Temperatura je 10 stopinj nad ničlo, stojim v blatu skoraj do kolen, poleg mene pa skačejo tekmovalci preko 25 metrov.« Kot organizatorji smo postali poznani predvsem po nenormalni trmi in kljubovanju vremenskim razmeram. Tekmovanja smo velikokrat izvedli z nečloveškimi napori in dejansko v nasprotju zdrave pameti in človeške logike," pojasnjuje Flisar.

Na prenovljeni skakalnici tudi skoki do 40 metrov

Skakalnico je bila v letu 2010 in lani popolnoma preuredili v skladu z načrti in projektom znanega projektanta smučarskih skakalnic Mirana Lukačeka iz Velenja. Tudi letos je skakalnica doživela nove spremembe, tako je zaletišče zdaj umetno, popolnoma ja je preurejeno tudi doskočišče in ciljni prostor.

Tako je skakalnica zdaj popolnoma v skladu s pravili in zahtevami Smučarske zveze Slovenije, katere član je postala tudi ŠKTD Mladost Pertoča. Po zagotovilih projektanta omogoča skakalnica varne skoke do daljave 40 metrov.

Dvomljiv pomurski rekord Boštjana Matjašiča

Tako bi v nedeljo utegnil pasti pomurski rekord Boštjana Matjašiča iz Polenšaka pred leti v Pečarovcih, ko mu je bilo namerjeno 31 metrov, s čimer pa se na Pertoči ne strinjajo.

"O omenjeni daljavi je bilo veliko upravičenih polemik. Rekord na Pertoči ima prav tako Matjašič - dosegel je realnih 29,5 metrov. Omenjen tekmovalec je daleč najuspešnejši na dosedanjih skokih na Pertoči. Letos izboljšanja pomurskega rekorda ne samo pričakujemo, ampak smo tudi prepričani, da bo na Pertoči krepko preseženih 31 metrov s pošteno meritvijo daljav," meni Flisar.

Pričakuje se 1500 gledalcev, 50 tekmovalcev in nov rekord!

Namenov prirejanja skokov je več, od druženja velikega števila gledalcev ter do zadovoljstva tekmovalcev. Prireditve so bile vedno zelo dobre obiskane; največji obisk sega v leto 2006 ko je bilo zbranih krepko preko 1000 obiskovalcev. Na Goričkem in v celotnem Pomurju vlada izjemno zanimanje za prireditev, zato organizatorji pričakujejo okrog 1500 obiskovalcev. "Že dober teden dni pripravljamo skakalnico. Vremenski obeti sicer niso najbolj ugodni, ampak na Pertoči tekmovanja do sedaj še nikoli nismo odpovedali in tako tekmovanje v smučarskih skokih na Pertoči v nedeljo s pričetkom ob 11. uri definitivno bo," je optimističen Flisar.

V nedeljo se torej na Pertoči v Cerkevnjeku obeta pravi smučarski spektakel oziroma obeta se še ena Planica po Goričko. Organizatorji zatrjujejo, da vsi, ki so bili kdaj na pertoških smučarskih skokih, so bili zelo zadovoljni in tudi letos bodo lahko uživali v skokih in doživeli za vsaj nekaj časa nepozaben nedeljski popoldan na Pertoči.

 

Vse fotografije z lanskih skokov na Pertoči si lahko ogledate TUKAJ.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. bono1
      17.02.2012 ob 20:16 bono1

      Upam, da vam bo vreme služilo, da bo dosti tekmovalcev, dolgi skoki in predvsem varni, mogoče tudi rekord v samo organizacijo pa ne dvomim, ker so Goričansi znani po dobri organizaciji.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gabrijel
      18.02.2012 ob 12:03 gabrijel

      Dvomljiv pomurski rekord Boštjana Matjašiča:glede tega.saj so sodniki merli ni on tega kriv. po tem takem so sodniki krivi,če so mu namerli 31 metrov kao v resnici pa je skočo 29,5

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.