https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

FOKUS

Jožica Sekolovnik - direktorica, ki pogreša poštene menedžerje

Rakičan  

Jožica Sekolovnik, direktorica Raziskovalno izobraževalnega središča (RIS) Rakičan, je direktorica, ki pravi, da pri delu skuša slediti delu, ki ga  vodijo odkriti odnosi in poštenost.

Z rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Jožica Sekolovnik je svojo poklicno pot začela že zelo mlada, tj. takoj po končani srednji šoli. Začela je v računovodstvu, nato pa se korak za korakom vzpenjala; leta 1982 je končala višješolsko izobraževanje v smeri računovodstva ter zasedala vodilne položaje raznih zavodov in drugih negospodarskih ustanov. Leta 1999 si je pridobila naziv diplomirane ekonomistke, na položaju direktorice RIS-a pa je od leta 2005.

RIS nudi veliko, med drugim tudi šolo za življenje

V RIS-u se ukvarjajo s tremi področji – z izobraževanjem, s programi za najmlajše, že peto leto pa izvajajo tudi projekt DCOR (Družinski center za osebnostni razvoj družine).

Nudijo izobraževanje na različnih smereh: organizator socialne mreže, ekonomist, logistični inženir … Programi so po mnenju Sekolovnikove kvalitetni, ekonomični in mladim tudi nudijo možnost zaposlitve: »To Pomurje dejansko rabi.« Več informacij o samem izobraževanju si lahko mladi preberejo na spletni strani RIS-a. V okviru izobraževanja direktorica RIS-a poudarja pomen znanja jezikov: »Jezik nam ne sme biti ovira – medsebojno moramo sodelovati ne glede na to, kje živimo in kakšen jezik govorimo.«

Mladim primanjkuje prakse

Sekolovnikova na področju izobraževanja opozarja, da se premalo zavedamo razlik med teorijo in prakso: »Mladi si tekom izobraževanja naberejo ogromno teoretičnega znanja, močno pa jim manjka prakse. Ko končajo s šolanjem in pridejo na neko delovno mesto, pa se tam ne znajdejo.« Poudarja, da bi bilo veliko bolje, če bi se v vsako srednjo šolo in študijski program uvedel praktičen pouk, predvsem pa bi mladim morali nuditi dovolj možnosti za izvajanje le-tega.

Dovolj je že, če znamo poslušati

V okviru projekta DCOR (Družinski center za osebnostni razvoj družine), ki ga že peto leto vodi Jožica Sekolovnik, se ukvarjajo z aktualnimi temami, npr.: težavah v službi, šoli, medosebnimi odnosi, nasilju, težavami z otroki … skratka z vsem, kar teži današnjega človeka. "Vsi imamo težave, ne glede na to ali si čistilka ali direktor – vsi smo krvavi pod kožo." Na delavnice, seminarje, predavanja je na začetku prihajalo le nekaj ljudi, danes pa, z zadovoljstvom pove Sekolovnikova, jih je okrog 50.

»DCOR je za Pomurje nujno zlo – pomaga nam, da dobi življenje vrednote in odpira pot, s katero rasteš sam in vsi ob tebi. Ljudje nosimo nahrbtnik, ki nam včasih postane pretežak; takrat ga moramo sneti in začeti znova. Včasih nekomu že zelo pomaga, če ga samo poslušamo.«

V poslu je dobro biti korak pred drugimi

Sekolovnikova zavod vodi prilagojeno kriznim razmeram: poslužujejo se varčevanja, vedno znova iščejo vire financiranja, sledijo razpisom "Prepričana sem, da bomo s projekti uspeli in jih še nadgrajevali," pove Jožica Sekolovnik in doda: "V krizi je vedno težko; tudi negospodarstveniki moramo najti skupne poti in se razvijati."

RIS napreduje na podlagi trdega dela

Recept za uspeh v kriznih časih obstaja: "Moj recept je vedno preventiven, nikoli kurativen. Pomembno pa je, da se znamo iz napak nekaj naučiti in se vedno znova pobrati. Jutri je nov dan." Ni pa uspeha brez dela, pove Sekolovnikova: »RIS je, odkar sem tu direktorica, močno napredoval – pa ne na račun države ali občine, ampak na račun našega trdega dela.«

Pri delu so še kako pomembni pristni odnosi in dobro sodelovanje s sodelavci: »V zadovoljstvo mi je, da sodelavci radi pridejo v službo. Ko se medsebojno spoštujemo, poslušamo, dogovarjamo, nadgrajujemo, lahko uspemo v ciljih, ki smo si jih zastavili.«

Dober menedžer je človek po srcu in duši

Dober vodja je po mnenju Sekolovnikove človek, ki zna poslušati, je strpen, pošten in je človek po duši in srcu. Realnost pa je, pravi, drugačna: "Takih menedžerjev je premalo – vse premalo je poštenosti in odkritega odnosa. Sama svoje delo opravljam tako, da pri tem nimam nobene slabe vesti, tj. brez raznih »packarij«."

Sekolovnikova, pravi, da ima zelo rada timsko delo: "Smo tako majhen kolektiv, da je zato še posebej pomembno, da neprenehoma izmenjujemo informacije z vseh področij in se z znanjem ter izkušnjami dopolnjujemo."

Jožica Sekolovnik: Veseli me, ko se ljudje vračajo k nam

Sekolovnikova veliko dela z ljudmi, in pravi, da jo to delo veseli: »Najbolj sem vesela, ko ljudje od nas odnesejo košček tistega, kar smo jim hoteli dati, in se k nam tudi vračajo. Problemov, ki nas obkrožajo, je ogromno,  korak naprej pa storimo, ko se o njih pogovarjamo. In v RIS-u smo na razpolago za kakršen koli nasvet.«

"NAJ 5" Jožice Sekolovnik:

Navdihujoča oseba: Jasper Jull

Glasbena skupina/izvajalec:  Saška Lendero 

Knjiga: iz področja družinske terapije

Kraj v Pomurju: Radenci

Želja v življenju: ostati svoboden. 

 

 

PRIPOROČAMO:

VSI FOKUSI NA POMUREC.COM

    Komentarji

    1. gost
      15.03.2012 ob 20:00 druga plat gost

      Ta ženska je nesposobna. Z vsejmi se je uspela skrejgati, razen z enin... Zakoj več Panvitene ne spijo v rakičanskon grade? Telko je toga...

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.03.2012 ob 19:28 Opa gost

      Mogoče nemajo za tak drago namestitev ... Srmaki

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.