https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

FOKUS

Janez Smolkovič - prleški podjetnik, ki dobiček vlaga v razvoj in kadre

Ljutomer, 28.3.2012  

Podjetje Teleing pod vodstvom Janeza Smolkoviča deluje na področju telekomunikacijskih storitev in tudi v času krize beleži rast prihodkov. 

Z rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Direktor Janez Smolkovič sicer pravi, da je njegovo podjetje ves čas delovanja v krizi. "To mislim v tem smislu, da smo imeli velike načrte in omejena sredstva na razpolago. Zaradi tega smo se vedno morali prilagajati okoliščinam. Tudi zaradi tega nas ta kriza ni tako prizadela," pojasnjuje oče podjetja Teleing, ki v poslovni enoti v Ljutomeru kali svoje ambiciozne načrte. Predvsem s pomočjo lastnih kadrov. V slednje polaga veliko upov. In tudi denarja.

"V 17. letih, odkar podjetje obstaja, smo dobiček vedno vlagali v razvoj in kadre. Tudi v času konjukture, ko je bilo možno pridobiti zelo veliko finančnih virov, nismo šli v velike kredite in dejavnosti, ki jih ne obvladujemo. Ostali smo osredotočeni na to, kar obvladamo in v času krize poslujemo kot prej."

Prihodki Teleinga naraščajo

Število uporabnikov njihovih storitev narašča, tudi na račun tega, ker so se cenovno prilagodili, se pa to pozna tudi v naraščanju prihodkov. In kako jim to uspeva? "Prilagajamo se razmeram na tržišču in uvajamo različne novosti. V tem tudi vidim naše prednosti, ker bi po definiciji telekomunikacije naj bile za »velike igralce«, ker gre za velika vlaganja in kapitalsko zahtevno dejavnost. Kot majhni operater pa se lahko podjetje Teleing hitreje odziva na novosti na trgu in uvajanje teh novosti v praksi," pojasnjuje Smolkovič, ki kljub naraščanju prihodkov nima mirnega podjetniškega spanca.

"A prepričan sem, da je prihodnost fiksnih telekomunikacij v optičnih omrežjih. V zadnjih letih vsa razpoložljiva sredstva vlagamo v gradnjo optike, ki jo vzpostavljamo sočasno z gradnjo komunalne infrastrukture. Te investicije so take vrste, da na dolgi rok računamo, da se bodo povrnile. Je pa tudi res, da je pri tem precej negotovosti, saj se tehnologije stalno spreminjajo."

Miza v pisarni je obložena z dokumenti, dela je precej

Podjetnik iz Razkrižja je, tako kot večina direktorjev, raje na terenu kot v pisarni. Toda: "Kot lahko vidite, je miza v pisarni zelo obložena z dokumenti," v smehu nakaže, kje preživi (naj)več časa. Čeprav bi si želel drugače. "Čedalje več časa moram biti v pisarni, čeprav smo organizirani tako, da imamo eno večjo organizacijsko enoto tudi na Ptuju, tako da sem kar precej kljub temu tudi na terenu. Rajši sem sigurno na terenu, ampak delu v pisarni se ne da izogniti."

Smolkovič zase pravi, da ni manager, ampak podjetnik. Idealen tip managerja je zanj sicer tisti, ki je v prvi vrsti dovzeten za to, kaj se dogaja na trgu in zna to prepoznati. "Prav tako mora imeti zastavljeno vizijo in jasne cilje, znati mora motivirati sodelavce za dosego teh ciljev, organizirati poslovanje v podjetju in imeti vzvode nad uresničevanjem teh ciljev," še doda. Deluje suvereno. Sprva ni bil tak.

Poskušava obuditi spomine na njegove podjetniške začetke. "Veliko stvari ne bi naredil tako, kot sem jih. Ampak za nazaj je vedno lahko biti pameten. Bil sem bistveno mlajši in nekatere stvari jemal enostavneje, ampak po 17. letih vodenja lastnega podjetja sem si nabral precej izkušenj. Na začetku nisem imel izkušenj glede vodenja, managementa, ekonomije itd."

Podjetništva se še vedno uči

Po osnovni naravi je Smolkovič tehnični tip človeka. Zato so mu bile podjetniške manire od začetka tuje. "Tudi zaradi tega sem si podjetniška znanja pridobival skozi dodatna izobraževanja in skozi študij na GEA College, ker sem ugotovil, da mi primanjkujejo. Še danes pa skrbim za to, da se izobražujem, hodim na seminarje, se učim novih tehnik vodenja in nasploh podjetništva itd."

Zaenkrat mu s podjetjem uspeva dosegati rast prihodkov, a hkrati se zaveda, da ne sme zaspati. In najpomembnejše. "Delati moraš tisto, kar obvladaš," izpostavi. In recept za uspeh? "V primeru našega podjetja je recept za uspeh nedvomno tudi vlaganje dobička v razvoj, pa tudi to, da smo se v pretežni meri financirali z lastnimi viri. To se je v času krize izkazalo za zelo dober model. Pomemben razlog za uspeh je tudi storitev, ki je na trgu konkurenčna in ki jo uporabniki spoznajo kot tako, ki je kakovostna," še doda.

Je bolj "mehki" tip vodje

Tudi model kakovostnega vodje ima izoblikovan. O sebi s perspektive vodje težko poda oceno, a vendarle. "Menim, da sem bolj »mehki« vodja, že po naravi pa tudi nisem avtoritativen, da bi vsiljeval svoja stališča." Je pa dovzeten za predloge in zahteva red. "Ko se nekaj dogovorimo, želim in pričakujem, da se to tudi izpolni."

V podjetništvu želi izpolnjevati tudi moralno plat osebnosti in delovanja. "Moralne vrednote so v podjetništvu na zelo visokem mestu. To je nek predpogoj, da si lahko uspešen," še dodaja Smolkovič.

NAJ 5 Janeza Smolkoviča:

Navdihujoča oseba: Težko bi izpostavil eno osebo. V različnih obdobjih spremljam in berem različne avtorje, največ s področja marketinga, ker me to tudi veseli. Zgledujem pa se tudi po različnih uspešnih podjetnikih, ki jih je v našem okolju kar nekaj.

Glasbeni izvajalec: Predvsem glasba iz 70. in 80. let, tudi zaradi nostalgije po tistih mladostniških časih (smeh). Sicer pa tudi kdaj poslušam glasbo, ki je popularna ta hip.

Naj knjiga: Berem različne knjige, v zadnjih letih izključno bolj poslovne, marketinške in s področja upravljanja s človeškimi viri. Spet je tako, da bi težko rekel, katera me je najbolj navdušila. Nimam takih lestvic, berem stvari, ki me trenutno zanimajo.

Naj kraj v Pomurju: Glede na to, da prihajam iz Razkrižja, bom moral biti »dosleden« in bom rekel, da je Razkrižje kraj, ki mi je seveda najbolj všeč (smeh). Je pa Pomurje kot celota izjemno lepa pokrajina. V prostem času, ko ga imam na razpolago, veliko kolesarim, tako da se naužijem teh lepot tudi s kolesa.

Želja v življenju: Teh je več, kratkoročne osebne so recimo letos preteči polmaraton v Radencih in prekolesariti Maraton Franja. Kar se tiče podjetja pa, glede na to, da sem najstarejši v podjetju, si želim, da bi nam uspevalo uresničevati cilje, ki smo si jih zastavili - da bi bili vodilni ponudnik storitev na tem področju ter da bi uspevali zadrževati nadaljnjo rast števila naročnikov in prihodkov.

PRIPOROČAMO:

Vsi FOKUSI na Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.03.2012 ob 15:01 simy gost

      Dobro organizirano podjetje res.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.03.2012 ob 15:05 Italija gost

      Realen pa sposoben manager...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.