https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Franc Cener - mladi up romske umetnosti

Kamenci, 17.04.2012 ob 7:41  

Franc Cener je devetošolec iz romskega naselja Kamenci, ki ima veliko veselje do risanja. Njegove risbe so bile v prejšnjih dneh razstavljene v Kulturnem domu Lendava, ta teden pa si jih lahko ogledate v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.

 

Franc Cener je petnajstletnik, ki živi v romskem naselju Kamenci v Črenšovcih. Obiskuje deveti razred osnovne šole in se navdušuje nad risanjem. Pravi, da rad riše že od časa, ko je obiskoval vrtec. Sam sicer priznava, da je takrat bolj čečkal. Kasneje je začel preslikavati risbe drugih in na papir upodabljati stvari, ki jih je videl okoli sebe.

Navdih najde v okolici romskega naselja

Prostor, kjer najraje ustvarja, je okolica domačega romskega naselja. Poišče si miren in skrit kotiček ter riše. Tudi ure dolgo. Riše z ogljem, svinčnikom in flomastri, njegovi najljubši motivi pa so razne pošasti in druga grozljiva bitja. Pravi, da rad upodobi tudi kaj lepega, kot so angelčki ali rože.

Njegov talent za risanje so najprej opazili učitelji v šoli, nato pa je navdušil tudi starše. V šoli je tako za izbirni predmet izbral likovno izražanje, kjer je lahko še več ustvarjal, rad pa pomaga tudi pri delavnicah, ki jih imajo v romskem izobraževalnem inkubatorju.

Ustvarja motive za tetovaže

Njegove risbe so všeč tudi njegovim prijateljem. Kot je povedal mladi Franc, ga je že nekaj prijateljev prosilo, naj jim nariše motiv za tatu, pri številnih sovrstnikih pa je s svojim risanjem spodbudil željo po likovnem ustvarjanju. Po končani osnovni šoli bi se rad izučil za slikarja, če se pa to ne izide, pa pravi, da bi poklicno rad ustvarjal kot tesar.

Obožuje balkanske ritme

Franček, kot ga kličejo prijatelji, nam je priznal, da mu risanje pomeni daleč največ in je na svojo razstavo zelo ponosen. Rad pa ima tudi glasbo. Igra na klaviature in prepeva. Slovenske, romske, angleške pesmi, najraje pa ima balkansko glasbo. Tudi za nogometno žogo se rad podi, a priznava, da so pri tem nekateri prijatelji boljši od njega.

Njegova dela na ogled že drugič

Razstavo risb Franca Cenerja z naslovom Pomladna priložnost si lahko v okviru Romskega meseca ogledate v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota do petka, 20. aprila.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.04.2012 ob 20:29 ssx gost

      Risbe pa niso glih nevem kaj, v bistvu so bolj slabe.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.03.2013 ob 13:56 kamenci gost

      prav meni ter drugem ljudem pa so! :),jaz ne rečem da nevem kaj so samo jaz sem ponosem da sem uspel z nekaj znanstvenega v kulturi da so ljudi ponosni na mene in da sem nekaj uspel pokazati ljudem to je znanstveno v kulturi.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.03.2014 ob 14:26 Ebeeb gost

      Franc Cener je z sergejo horvat iz doline

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.