https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

OSTALI ŠPORTI

FOTO: V Ljutomeru se je začela sezona kasaških dirk

Ljutomer, 23.4.2012  

Na hipodromu v Ljutomeru so se včeraj odvijale prve kasaške dirke nove sezone 2012. Potem ko so na Velikonočni ponedeljek zaradi premajhnega števila prijavljenih konj dirke odpadle, se je tokrat v šestih dirkah dneva zbralo 59 kasačev, zaradi poškodbe je žal manjkala le Jolly GJ, lanska zmagovalka najpomembnejše dirke - Derby-ja. Na žalost je zares odlične boje malce zmotilo le vreme, a tudi občasni osipi dežja niso pretirano vznemirili okrog 600 kasaških navdušencev, ki so po več kot polletnem premoru prišli opazovat najhitrejše kasače v Sloveniji.

 

V prvi dirki so se pomerili nadebudni kasači, ki v karieri niso zaslužili  več kot 700€. Štart sta najbolje izpeljala Pikon Vita z Andrejem Marinškom in Dušca z Dejanom Hočevarjem. Vodila sta vse do zadnjega ovinka, kjer pa je galop Dušce pomenil konec sanj o visoki uvrstitvi in zmago za Pikona. Na finiš se mu je nevarno približal le še Prior Right iz Šentjerneja, tretje mesto je zasedel Appolo iz Lenarta.

Na veselje domačinov je druga dirka prinesla pravi pravcati troboj treh ljutomerskih asov. V ciljni ravnini so se namreč za zmago udarili Arrived Dream Janka Sagaja, Leo Gerd Dejana Jureša in Apolis Davida Antolina. Zmage se je na koncu veselil Sagaj, pred Antolinom in Jurešem.

Sledili sta dve zelo močni in izenačeni dirki. Najprej sta se v tretji dirki po živcih stavcev sprehajala Izak Marka Slaviča mlajšega in Porsche MP Petra Zadela mlajšega. Po nekajkratnem izmenjevanju v vodstvu tekom dirke je v zadnji ovinek z lepo prednostjo pripeljal Porsche, a je zaradi galopa zmago skoraj podaril Izaku. Tik pred ciljno ravnino mu je uspelo izkristalizirati svoj kas in z odličnim finišem vendarle premagati Izaka. Tretje mesto je pripadlo Glori Sage lastnika in voznika Matevža Frasa, ki se je sredi zime preselila v Prlekijo in po novem brani barve KK Ljutomer.

V četrti točki sporeda je bilo zmagovalca praktično nemogoče napovedati. Spet je v boj za zmago posegel nepričakovan galop vodilnega. A tokrat je za domačina Florka, na katerega Ljutomerčani polagajo veliko upanja za letošnji derby, žal bilo prepozno in zanesljiva zmaga je le 20 metrov pred ciljem splavala po zlu. Nevšečnost Florka je odlično izkoristil domači veteran Menelik na vajetih lani najboljšega voznika v Sloveniji Jožeta Sagaja mlajšega z najboljšim časom dneva 1.18,1. Drugo mesto je osvojil Lamiral Reneja Hanžekoviča, tretje pa Inerra Mirka Šonaje.

Peta dirka je prinesla spopad kasačev z zaslužkom do 9000€. Najbolje se je še drugič znašel Jože Sagaj mlajši in zmagal z italijanskim žrebcem Mrs. Kramerjem. Za njim sta se zvrstila odlična Pen Star z Markom Gorencem iz KK Ljubljana in Jack M z Viktorjem Marinškom iz KK Komenda.

Ko se je vreme še dodatno ohladilo se je temperatura na hipodromu začela dvigovati. Pred zadnjo dirko, v kateri so se pomerili najboljši slovenski kasači z nekaj tujimi izzivalci, je imel praktično vsak svojega favorita. Lani smo dolgo čakali na troboj Intera, Alain Delona in Angel Sirriusa, trojice najboljših slovenskih konj, letos pa so nam ga pričarali že na prvih dirkah. Odlično je poštartal Inter in zavzel prvo pozicijo. Alain Delon mu je bil tik za petami, nekoliko bolj rezervirano je začel Angel Sirrius. 1000 metrov do cilja se je vodilnemu pridružil Zvonko Osterc s svojo italijansko kobilo Myricae Rab in skupaj z Interjem tvoril prvi par. Na nasprotni ravnini, 600 metrov do cilja, so se stvari začele razpletati. Myricae Rab je popustila, Angel Sirrius in Alain Delon pa sta silovito napadla in skupaj z Interjem so drug zraven drugega prišli v ciljno ravnino. Inter je imel težjo prvo progo, ki je bila precej globoka, Angel je imel na tretji progi veliko več za preteči, a vseeno sta se ravno ta dva otresla Alain Delona in se na silovit finiš udarila za zmago. Za odtenek je bil na koncu močnejši zimzeleni Inter na vajetih svojega lastnika, trenerja in voznika Dušana Zorka iz Borecev, ki je tako pri svojih trinajstih letih dosegel že sedeminštirideseto (!) zmago kariere. Drugi Angel Sirrius pod vodstvom odličnega Marka Gorenca s Peči pri Grosupljem, kljub lanskim osmim zmagam, tokrat ni bil razočaran z drugim mestom. Na tretje se je na koncu uvrstila italijanska kobila Nester Photo z Milanom Žanom v sulky-ju.

Dušan Zorko je po zmagi povedal: "Inter je neverjeten tekmovalec. Veselilo bi me, če bi se od tekmovalnih stez poslovil z zmagami. Zagotovo sem se najbolj bal Angel Sirriusa, ki me je lani večkrat premagal in seveda sem želel vrniti udarec. Danes mi je to uspelo, res pa je bila borba zelo izenačena. Za napeto dirko je poskrbel tudi Zvonko Osterc, ki je s svojim napadom kar precej premešal moje taktične zamisli. Vendarle se je končalo super, Inter je dokazal, da je kljub letom še vedno konkurenčen, zato sem pred nadaljevanjem sezone seveda optimističen."

Kljub dežju je bilo včerajšnje popoldne odličen uvod v novo sezono. Izkazali so se mladi kasaški upi, še bolj pa kasači veterani, ki kljub svojim letom še vedno dosegajo odlične rezultate. Naslednje kasaške dirke bodo 13. maja v Ljubljani, naslednje ljutomerske pa se bodo zgodile 27. maja.

TEKST: Jakob Ratzman

Rezultati:

1. dirka - avtoštart za 3-14 letne slovenske kasače z zaslužkom do 700 EUR na progi 1600 m

1. mesto: Pikon Vita; voznik Andrej Marinšek (kilometrski čas 1.20.1)

2. mesto: Prior Right; voznik Franko Slavko (B) 

3. mesto: Apollo; voznik Lovrenčič Franc (T) 


2. dirka- avtoštart za 3-14 letne slovenske kasače z zasluškom do 1.500 EUR na progi 1600 m

1. mesto: Arrived Dream; voznik Sagaj Janko (kilometrski čas 1.21.4)

2. mesto: Apolis; voznik Antolin David

3. mesto: Leo Gerd; voznik Jureš Dejan



3. dirka - avtoštart za 3-14 letne slovenske kasače z zaslužkom do 3.000 EUR na progi 1600 m

1. mesto: Porshe Mp; voznik Zadel Peter ml. (B) (kilometrski čas 1.19.8)

2. mesto: Izak; voznik Slavič Marko ml.

3. mesto: Glori Sage; voznik Fras Matevž (B)



4. dirka avtoštart za 3-14 letne slovenske kasače z zaslužkom do 4.500 EUR na progi 1600 m

1. mesto: Menelik; voznik Sagaj Jože ml. (T) (kilometrski čas 1.18.1)

2. mesto: Lamiral; voznik Hanžekovič Rene

3. mesto: Inerra; voznik Šonaja Mirko (B)



5. dirka - avtoštart za 3-14 EU kasače z zaslužkom do 9.000 EUR na progi 1600 m

1. mesto: Mrs Kramer* (IT); voznik Sagaj Jože ml. (T) (kilometrski čas 1.19.0)

2. mesto: Pen Star; voznik Gorenc Marko (B)

3. mesto: Jack M;voznik Marinšek Viktor (B)



6. dirka-avtoštart za 3-14 letne kasače z zaslužkom nad 9.000 EUR na progi 1600 m

1. mesto: Inter; voznik Zorko Dušan (B) (kilometrski čas 1.18.8)

2. mesto: Angel Sirrius; voznik Gorenc Marko (B)

3. mesto: Nester Photo*(IT); voznik Žan Milan (T)

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.