https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Šolska pihalna orkestra v Beltincih navdušila poslušalce od blizu in daleč

Beltinci, 25.04.2012 ob 14:10  

Prejšnji četrtek je v Kulturni dvorani v Beltincih potekal koncert šolskih pihalnih orkestrov Zasebne glasbene šole Maestro iz Gornje Radgone in Pihalnega orkestra Glasbene šole Beltinci, ki je privabil poslušalce od blizu in daleč.

 

Gostujoči pihalni orkester Maestro iz Gornje Radgone se je pod vodstvom dirigenta prof. Rudija Vulca predstavil s tremi skladbami, domači orkester pa pod vodstvom dirigenta mag. art. Jureta Rogine s štirimi skladbami. Na koncu koncerta sta oba orkestra združila svoje instrumente in skupaj zaigrala skladbo Gates Of Orion, člani pa so s tem dokazali, da uspešno izpolnjujejo vizijo obeh orkestrov: pridobljeno znanje uporabljati tudi pri vključevanju v druge orkestre.

Šolski pihalni orkester Maestro  

Šolski pihalni orkester Maestro se je od ustanovitve šole leta 2008 pa do letošnjega šolskega leta sestajal in nastopal le priložnostno, sedaj pa so se vadbe lotili bolj intenzivno. V orkestru sodelujejo vsi učenci pihal, trobil in tolkal od drugega razreda instrumenta naprej, nastopajo pa na božično-novoletnih koncertih in javnih nastopih Zasebne glasbene šole Maestro. Nekateri učenci šolskega pihalnega orkestra so tudi aktivni člani delujočih pihalnih orkestrov v kraju, tako bodo po končanem osnovnem glasbenem šolanju verjetno še naprej sodelovali v teh orkestrih, v njih uporabljali svoje pridobljeno znanje in navsezadnje začutili tudi pripadnost orkestru in skupnosti.

Šolski pihalni orkester Maestro (Foto: Glasbena šola Beltinci)

Pihalni orkester Glasbene šole Beltinci

Pihalni orkester Glasbene šole Beltinci je na tem področju novinec, saj so se člani prvič sestali šele septembra 2011, vendar to nikakor ne vpliva na njihovo kvaliteto. Po besedah ravnatelja je namen tovrstnega orkestra skupno muziciranje učencev višjih razredov pihal, trobil in tolkal, z igranjem pa si učenci že omenjenih instrumentov nabirajo zelo dragocene izkušnje skupinskega ustvarjanja, saj se le to močno razlikuje od solističnega igranja in igranja v manjših komornih sestavah. Orkester ponuja učencem možnost glasbenega povezovanja med vrstniki ter širjenje glasbenega obzorja, prav tako pa pridobivanje osnov igranja pod taktirko dirigenta, ki so potrebne pri poznejšem vključevanju v večje orkestre.

Pihalni orkester Glasbene šole Beltinci (Foto: Glasbena šola Beltinci)

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.