https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Židan poziva Bogoviča k preverjanju morebitnega dampinga pri svinjini

04.05.2012 ob 8:22  

Poslanec SD Dejan Židan ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča poziva, naj ukrepa zaradi suma, da se avstrijsko svinjsko meso v Sloveniji prodaja po dampinških cenah. Pristojni organi naj sume raziščejo in ob morebitni potrditvi dampinga sprožijo ustrezne postopke, v poslanski pobudi predlaga Židan.


Kot so sporočili iz poslanske skupine SD, Židan Bogoviča opozarja na navedbe prašičerejcev, da imajo težave od leta 2007, ko so začele svetovne cene krme močno naraščati, prodajne cene mesa pa draženju krme ne sledijo.

V Sloveniji maloprodajne cene mesa in mesnih izdelkov dosegajo 82 odstotkov povprečja EU, v Avstriji pa 118 odstotkov, medtem ko avstrijski mesnopredelovalni obrati svoje presežke mesa v Slovenijo vozijo po verjetno dumpinških cenah, piše Židan.

Spraviti na kolena slovensko prašičerijo?

"Slovenski prašičerejci trdijo, da gre za plenilske cene, saj naj bi bil cilj teh poceni prodaj avstrijskega mesa v Slovenijo spraviti na kolena našo prašičerejo in predelovalno industrijo," opozarja poslanec, sicer Bogovičev predhodnik na čelu ministrstva, ki pokriva kmetijski resor.

Židan meni, da je sum, da gre za obliko dampinga, utemeljen, saj je mogoče v trgovinah v Sloveniji svinjsko meso kupiti po "nerazumno nizkih cenah". Navaja podatke evropskega statističnega urada Eurostat za junij 2010, da je maloprodajna cena za svinjsko meso v Sloveniji 5,45 evra, v Avstriji pa 9,49 evra.

Definicije dampinga, kot jih podajajo zakon o varstvu konkurence ter Svetovna trgovinska organizacija (WTO) in Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), sum potrjujejo, meni Židan. Ministra poziva, naj v skladu s pristojnostmi ukrepa in pozove pristojen organe, da sume raziščejo in ob morebitni potrditvi sprožijo ustrezne postopke.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.