https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes začetek splošne mature

07.05.2012 ob 7:30  

Dijaki v slovenskih gimnazijah bodo v skladu z maturitetnim koledarjem v ponedeljek pisali prvo izpitno polo, in sicer esej iz slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine kot maternega jezika. K prvemu delu izpita se je prijavilo 8776 kandidatov. Tematski sklop za esej pri slovenščini pa je Kriza vrednot v evropski dramatiki.


Maturitetni esej pri slovenščini obsega besedila Revizor Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, Stebri družbe Henrika Ibsena, Za narodov blagor Ivana Cankarja in Limonada slovenica Vinka Möderndorferja, so sporočili iz Državnega izpitnega centra. Drugi del pisnega izpita iz slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine kot maternega jezika bodo dijaki pisali 4. junija.

Foto: Aktiv.si

Pisni izpiti iz tujih jezikov bodo potekali 2., 11., 13., 16. in 18. junija. 9. junija bo potekal pisni izpit iz matematike ter med 5. in 15. junijem pisni izpiti iz izbirnih predmetov. Ustni maturitetni izpiti bodo potekali na šolah 2. in 9. junija ter med 16. in 23. junijem.

Z uspehom na letošnjem spomladanskem roku splošne mature bodo kandidati seznanjeni v ponedeljek, 16. julija. Državni izpitni center bo istega dne ob razglasitvi rezultatov na gimnazijah maturantom omogočil tudi dostop do njihovih ocen preko spleta.

Splošna matura letos poteka na 86 šolah, prvič jo bo opravljalo 8079 kandidatov. Lansko leto je matura potekala na 87 šolah in jo je prvič opravljalo 8621 kandidatov. Na spomladanskem roku je splošno maturo v minulih letih uspešno opravilo od 84 do 87 odstotkov prijavljenih kandidatov, letno pa od 86 do 89 odstotkov. Izpit iz posameznega predmeta splošne mature bo opravljalo tudi 1789 kandidatov (lani 1989), ki so se prijavili k poklicni maturi oziroma so jo že opravili.

STA

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.