https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Maučec mesečno dobi 2700 evrov, stroški državnega sveta na leto 2 milijona evrov

08.05.2012 ob 10:47  

Bomo v Sloveniji še imeli državni svet?


Stranke so (zaenkrat) razdeljene, zadostne podpore med poslanci državnega zbora, ki lahko predlaga spremembo ustave, še ni. Ta mora biti za ukinitev državnega sveta dvotretjinska.

Ustavna komisija Državnega zbora (DZ) je prejšnji teden razpravljala o predlogu ustavnih sprememb za ukinitev državnega sveta, vendar o tem, ali bo DZ začel postopek za spremembo ustave, ni odločala. Pozitivna Slovenija je namreč predlagala, da o tem odločajo naslednjič, do takrat pa bodo v stranki pripravili predlog sprememb, s katerimi bi državni svet zgolj reorganizirali.

Doslej so podporo ukinitvi državnega sveta napovedali v vseh štirih strankah predlagateljicah - SDS, Državljanski listi, DeSUS in NSi - pa tudi poslanec in predsednik SD Borut Pahor. Nasprotno so se proti ukinitvi izrekli v PS in SLS. V obeh strankah namreč na ukinitev ne pristajajo, so pa za to, da se z določenimi spremembami izboljša njegovo delovanje. 

Maučec: Proti ukinitvi

Prekmurec Marjan Maučec (SLS), ki v mandatu 2007-2012 zaseda mesto sekretarja državnega sveta, je proti ukinitvi državnega sveta, ki Slovence letno stane okrog 2 milijona evrov.

Maučec sicer mesečno za koordiniranje strokovnih služb prejema 2.131 evrov neto osnove, z dodatki (delovna doba, prehrana in ločeno življenje) pa zasluži 2700 evrov mesečno. Še en Prekmurec Rudi Cipot, svetnik državnega sveta, zasluži največ do 900 evrov mesečno.

Virant: Državnega sveta ne potrebujemo 

Državni svet po mnenju Gregorja Viranta ne prinaša nobene dodane vrednosti pri delovanju političnega sistema, prav tako ne prispeva k dvigu kakovosti zakonodajnih odločitev. 

Z njegovo ukinitvijo bi po prepričanju predlagateljev poenostavili politični sistem na raven, kot enega izmed pomembnih razlogov za ukinitev državnega sveta predlagatelji po besedah Viranta vidijo tudi v večji preglednosti političnega sistema, saj člani državnega sveta niso neposredno izvoljeni na volitvah tako kot na primer poslanci, posledično pa za svoje odločitve ne odgovarjajo volivcem.

Kavčič: Stroški državnega sveta niso visoki

Nasprotno predsednik državnega sveta Blaž Kavčič meni, da se kakovost zakonodajnega postopka z ukinitvijo državnega sveta ne bo izboljšala. "Dvodomni sistem namreč že po definiciji zmanjšuje demokratični deficit."

Ukinitev po njegovi oceni tudi ne bi pripomogla k večji preglednosti sprejemanja zakonodaje. Z ukinitvijo bi namreč ukinili vrsto demokratičnih institutov, kot so veto, vpliv civilne družbe na zakonodajni postopek, zahteva za razpis referenduma in podobno, opozarja Kavčič. Glede sredstev, ki jih za delovanje državnega sveta namenja država, pa ocenjuje, da ta niso tako visoka: "Ves državni svet letno stane toliko kot en italijanski senator." 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. smrt
      08.05.2012 ob 11:23 smrt

      ;_ ja Maučec se seveda ne bo odpovedal in de proti ukinitvi DS un krvavo nuca te pejneze znamo za koj .......

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.05.2012 ob 12:05 info gost

      za koj?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.05.2012 ob 17:24 sls fan gost

      javno vprašanje g. Maučeci: KJE IN KDAJ STE KONČALI SREDNJO ŠOLO, V. STOPNJO?

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.05.2012 ob 18:48 nevem gost

      mogoče podobno kot poslanec simčič

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.05.2012 ob 20:41 uroš gost

      što bi se pa se prostovolno kraj od koponje spravo ...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.