https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Tudi v toplih mesecih nismo varni pred rotavirusi

16.05.2012 ob 8:56  

Okužbe z rotavirusi so v Sloveniji zelo pogoste, še posebej v toplejšem času, ki je za viruse precej ugoden. Najpogosteje obolevajo otroci v starosti od 6 do 24 mesecev, pri katerih rotavirusne okužbe lahko povzročijo hudo dehidracijo. Pred okužbami se je možno zaščititi na več načinov, pri čemer med najučinkovitejše še vedno spada cepljenje.


Rotavirusi se najpogosteje pojavljajo v vrtcih

Okužbe z rotavirusi se pojavljajo tudi v toplejšem obdobju in so za otroke zelo nevarne, predvsem pa močno neprijetne. Najbolj ogrožena skupina za različne nalezljive bolezni, ki se širijo s stiki med ljudmi, so otroci do 5. leta starosti, ki obiskujejo kolektivno varstvo. Njihov imunski sistem je namreč še posebej občutljiv na mikrobe, s katerimi se prvič srečajo prav v vrtcih. Po podatkih Statistične pisarne Inštituta za varovanje zdravja RS, se je število prijavljenih primerov rotavirusnih okužb v letu 2011 povečalo za kar 52 odstotkov, ravno tako se je povečal odstotek hospitaliziranih otrok, mlajših od petih let.

Foto: www.sxc.hu

Kako prepoznamo rotavirus?

Rotavirusi so ime dobili po svoji okrogli obliki. Povzročajo kratkotrajno bruhanje z drisko in vročino, spremljevalni so lahko tudi prehladni znaki. Najbolj dovzetni za tovrstne okužbe so majhni otroci, stari od 6 do 24 mesecev, pri katerih je pravočasno nadomeščanje tekočine izrednega pomena. Otroci običajno zbolijo z vročino, bruhanjem, drisko in bolečinami v trebuhu. Odklanjajo hrano in pijačo, so utrujeni, poležavajo in manj urinirajo, kar pa je že lahko posledica prevelike izgube tekočin. Znaki izsušenosti so lahko: razpokane ustnice, suh, lepljiv in obložen jezik, suha ustna sluznica, gosta slina, temnejši in gostejši urin, temno obrobljene in izsušene oči. Izsušen otrok je tudi manj živahen, bolj utrujen, več spi in izgublja na telesni teži.

Izognemo se mu lahko s cepivom

Otroke je pred rotavirusnimi okužbami možno zaščititi tudi s cepljenjem. Cepljenje se lahko začne po dopolnjenem šestem tednu starosti z dvemi ali tremi odmerki cepiva, med katerimi mora biti vsaj štiritedenski interval, zaključiti pa ga je potrebno do šestega meseca otrokove starosti. Cepivo je neboleče ter otroku zelo prijazno, saj ga malček enostavno popije.

Tekst: Suzana Bajuk

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.