https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

OSTALI ŠPORTI

FOTO in VIDEO: Motokros v Mačkovcih oživljen, tja zahaja tudi Sašo Kragelj

Mačkovci, 18.5.2012  

Motokros proga v Mačkovcih, ki je v lasti AMD Štefan Kovač, se znova prebuja. Čeprav že nekaj let ne prirejajo tekem, se ob vikendih zbira večje število motokrosistov, prevladujejo pa Avstrijci, nekaj pa jih je tudi iz domačega okolja. V času našega obiska smo na delu videli tudi najboljšega slovenskega motokrosista Saša Kraglja, ki rad zaide v Mačkovce in se pripravlja za dirke.

Motokros v Mačkovcih ima bogato zgodovino. Prvo dirko za pomurski pokal so priredili že daljnjega leta 1966, od takrat pa do leta 2003, ko je bila na sporedu zadnja uradna dirka, pa so vsako leto prirejali tekme za državno prvenstvo in tudi mednarodne tekme. Zaradi spremembe pravil in večjih zahtev pri organizacijah dirk je AMD Štefan Kovač prenehala s prirejanjem tekem, tudi proga pa je bila bolj kot ne zapuščena.

VIDEO:

Pred leti so se zanesenjaki odločili, da progo znova uredijo in danes je slika povsem drugačna. Proga je obnovljena, sredstva, ki jih pridobijo iz naslova vadnin tekmovalcev, pa sproti vlagajo za modernizacijo proge. Tako danes ima del steze že tudi namakalni sistem. Pogovarjali smo se s Štefanom Lovenjakom, tudi nekoč ljubiteljskim motokrosistom, danes pa odgovoren za progo, da se ob vikendih, ko je steza odprta za treninge, zbere tudi med 20 in 30 motokrosistov, prevladujejo pa gostje iz Avstrije. Zaradi tega obratujejo tudi ob dnevih, ko imajo v naši severni sosedi dela proste dneve. Pomurci imamo dva tekmovalca, ki redno nastopata, sicer pa je več voznikov, ki motokros vozijo le za hobi in adrenalin. To je povezano predvsem z dejstvom, da je motokros relativno drag šport, saj osnovni model motorja stane okoli osem tisoč evrov, ob nadgradnji pa še pol toliko zneska zraven. Tako veliko mladih posega po rabljenih "kroserjih", ki se jih da dobiti po dva ali tri tisočake evrov.

Kot nam je dejal Lovenjak, si prizadevajo, da bi v Mačkovcih znova pripravili kakšno tekmo, vendar je težava v tem, da ni primerne spremljevalne infrastruktura, vadnino, ki jo pokasirajo, sproti vlagajo v progo. Organizacija tekem je bila včasih veliko bolj enostavna, danes pa je veliko zahtev, za kar je potrebno zagotoviti kar precej sredstev. Tako dirke v Mačkovcih letos zagotovo še ne bo, ni pa izključeno, da bi bila prihodnje leto.

Sašo Kragelj: Proga v Mačkovcih primerna za trening

Prejšnjo nedeljo, ko smo bili na motokros progi, smo imeli priložnost na delu videti tudi najboljšega Slovenca v tem športu, Saša Kraglja. In kakšna njemu zdi proga v Mačkovcih in ali pogosto pridete nanjo trenirat? "Proga se mi zdi vredu, primerna za trening. Ne prihajam pogosto, ker so treningi le ob vikendih, takrat pa imam ponavadi tekmovanja," nam je povedal Kragelj, na vprašanje, če si želi, da bi tukaj ponovono izvedli kakšno dirko pa pravi, da si to bolj kot tekmovalci morajo želeti organizatorji. Sam je v Mačkovcih nastopal že veliko krat in vedno je bilo v redu.

Sašo Kragelj

Kakšna je sicer motokros scena v Sloveniji? "MX scena v Sloveniji je pod evropskim povprečjem, pa ne po kvaliteti tekmovalcev, ki so ali smo, glede na dane pogoje zagotovo rangirani visoko. Pod povprečjem pa mislim na že poznano slovensko favšijo in zavist naroda, ki se tudi ukvarja s tem športom, pa ni pomembno ali je to rekreativno ali bolj resno," kritično odgovarja Kragelj.

VIDEO:

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.