https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Feri Lainšček prejel letošnjo Desetnico

Ljubljana, 23.05.2012 ob 16:11  

Slikanica Pesmi o Mišku in Belamiški Ferija Lainščka je prepričala žirijo Društva slovenskih pisateljev, da je prejel nagrado desetnica za najboljše mladinsko in otroško delo.

"Pesem o Mišku in Belamiški je zgodba o ljubezni, begu, izločenosti, srčnem trpljenju in sreči. Belamiška živi v Mišjem Gradcu, sivi mišek Miško pa v Mišji vasi, kamen spotike za njuno srečno ljubezen sta tudi tokrat zgolj njuna barva (bela in siva) in družbeni položaj (meščanka in kmet), a pesnik nam z močjo svoje besede in vere v pesniško resnico znova sporoča, da prava ljubezen premaga vse ovire,"  je utemeljitev nagrade prebral član žirije Dušan Šarotar.

Na svečanosti je goste pozdravil Veno Taufer, predsednik Društva slovenskih pisateljev, publiko je nagovorila tudi dr. Aksinja Kermauner, predsednica Sekcije za otroško in mladinsko literaturo pri DSP. Tone Partljič, predsednik žirije desetnice 2012, je nato povedal nekaj besed o težkem delu žirije. Poudaril, da je bil letošnji končni nabor del - bogat, izviren in tematsko raznolik. Sam je bil prijetno presenečen predvsem nad tem, s kakšno subtilnostjo so avtorji obdelali težke teme, kot so ločitev staršev, smrt in alkoholizem. Svoje čestitke je naslovil na vseh deset letošnjih nominirancev. Plaketo je nagrajencu podelil Zdravko Grginič, direktor Založbe Izolit, pokroviteljice nagrade.

 

Po razglasitvi se je z nagrajencem pogovarjala dr. Dragica Haramija, strokovna svetovalka žirije, ki je povedala: "Feri Lainšček si pri svojem literarnem ustvarjanju za mlade bralce "vselej prizadeva, da bi se v literaturo za otroke vrnila literarna vrednost"... skozi nagrajeno knjigo pesmi je želel na nevsiljiv način otrokom predstaviti drugačnost: "Lahko bi rekli, da je to zgodba o Romeu in Juliji, podana na otroški način, s srečnim, odprtim koncem. To je miniaturka za otroke o ljubezni in o želji po svobodi. O vsem tem, kar potrebujemo, da odreši ta čas."

Društvo slovenskih pisateljev nagrado desetnica podeljuje že od leta 2004; žirijo za nagrado so letos sestavljali predsednik Tone Partljič ter člani Marjana Moškrič, Dušan Šarotar, Bina Štampe Žmavc in Janja Vidmar.

Utemeljitev nagrade:

Feri Lainšček (1959) je avtor, ki piše poezijo, prozo in dramatiko za otroke in odrasle. Njegovo (predvsem prozno) delo je prepoznavno, večkrat nagrajeno, tokrat pa mu stanovski kolegi s podelitvijo desetnice 2012 pripenjamo lovoriko za otroško pesniško zbirko. Slikanica Pesmi o Mišku in Belamiški vsebuje deset pesmi o naslovnih likih, njuni drugačnosti in ljubezni. Pesmi imajo homogeno strukturo: vsaka pesem ima pet štirivrstičnih kitic s parno zaporednimi rimami in trohejskim ritmom.

Mišja družba je predstavljena antropomorfno, ob branju pesmi se bralcu razpre vznemirljiva in pesniško mojstrsko izpeljana zgodba, vredna velikega pripovedovalca, zgodba o ljubezni, begu, izločenosti, srčnem trpljenju in sreči.

Konkurenca je bila "huda"

Ostali nominiranci so bili Cvetka Bevc: Desetka, Niko Grafenauer: Žabja radijska postaja sleherni večer oddaja, Majda Koren: Mihec, Vinko Möderndorfer: Luža, čevelj, smrkelj in rokav, Milan Petek Levokov: Skrivnost oblačne gore, Slavko Pregl: Radovedne pravljice, Lucija Stepančič: Martinček in dinozavri, Primož Suhodolčan: Hud planet in Dim Zupan: Hektor in zrela hruška.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.