https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Svetovni dan preprečevanja samomora izpostavlja problematiko stigme

10.09.2013 ob 9:25  

Letošnji svetovni dan preprečevanja samomora, ki ga obeležujemo danes, izpostavlja stigmo kot oviro pri preprečevanju samomora. V Sloveniji je lani zaradi samomora umrlo 443 oseb, med njimi 363 moških in 80 žensk. Od leta 2010 dalje pri nas beležimo rahlo naraščanje števila samomorov, predvsem na račun večjega števila samomorov med moškimi.

 

Kot opozarja Saška Roškar z nštituta za varovanje zdravja, številni posamezniki, ki storijo samomor, trpijo zaradi duševnih bolezni, vendar pa ne poiščejo strokovne pomoči, tudi zaradi stigme, pogost vzrok pa je tudi nedostopnost pomoči, kar pa je v bistvu eden od »subtilnih« dejavnikov stigme, še navaja.

Kot pravi predsednica Slovenskega združenja za preprečevanje samomora Anka Zavasnik, se s stigmo soočajo tudi tisti, ki vendarle poiščejo pomoč. A tudi slednji skrivajo stisko pred drugimi, med tehtanjem ali poiskati pomoč ali ne, pa pogosto prevaga slednje.

Ob letošnjem svetovnem dnevu preprečevanja samomora je Slovenski center za raziskovanje samomora, ki deluje v okviru Univerze na Primorskem, izdal slovenski prevod knjige Prelomnice avtorja Diega de Lea, mednarodno priznanega psihiatra in vodilnega raziskovalca na področju samomora. V knjigi tako de Leo med drugim navaja, da je zelo pomembno da so ljudje povezani, da jim ni mar en za drugega, ter si zaupajo svoje globje stiske.

Kot je povedal predsednik društva Ozara enote Murska Sobota, Bogdan Dobnik, pa na ta dan poziva ljudi, da se spomnimo vseh, ki so nas v preteklih letih na takšen način zapustili ter jim namenimo neko pozornost v mislih. Hkrati opozarja, da se moramo zavedati, da so ljudje, ki so kdajkoli poskušali storiti dejanje samomora, v stiski, zato vendarle imejmo odprte oči za ljudi okrog sebe in bodimo pozorni na znake, ki kakorkoli nakazujejo na klic po pomoči. Dodaja še, da je v današnjem času vsega tega čedalje več, hkrati pa v hitrici današnjega turbolentnega časa morda marsikdaj sočloveka spregledamo. Vsem tistim, ki se spopadajo s kakršnimi koli črnimi mislimi še sporoča, da naj se zavedajo, da vendarle niso edini, ter da je potrebno svoje notranje stiske in težave zaupati bližnjim ter si upati poiskati pomoč. Težave so včasih na prvi pogled velike, a ob pogovoru postanejo manjše in rešljive.

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.09.2013 ob 12:33 smrkci gost

      Kriva je naj več politika za samomore v sloveniji.Ker je delavcem, politika ukradla delo in samozavest do življenja.Niti en politik v državi ni naredil to da bi ljudje imeli delo,da bi si ustvarjal ali gradili prihodnost v tej izropani in tajkunsku državi.In če ljudje nebodo spregledali,kaj se dogaja v državi, še bo več samomorov.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.09.2013 ob 13:14 tr gost

      Točno to je bit problema..in politiki to dobro vedo, samo si zatiskajo oči, ali pa porivajo glavo v pesek, kot noj..

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.09.2013 ob 18:45 vinko megla gost

      E pa tou je nej problem da ni dela naj zvišajo socijalno barem na 800 pa vsi ževemo politiki pa se naj dale je...o med sabo pa ge živem z 380 evri kaj kšenki dobim pri kučaj pa je.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.