https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOLEDAR DOGODKOV

Spominska slovesnost ob 100. obletnici rojstva Rudija Čačinoviča

Kdaj: Petek, 28.03.2014 ob 18:00

Kje: Murska Sobota, PIŠK Murska Sobota

O življenju in delu Rudija Čačinoviča bodo spregovorili:

Anton Štihec
, župan Mestne občine Murska Sobota
mag. Franc Kuzmič, zgodovinar in publicist
dr. Janez Malačič, profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani
Janez Lanščak, predsednik skupščine občine M. Sobota (1962–1967), gl. direktor Mure (1974–1978)
veleposlanik Zvone Dragan, podpredsednik republiškega izvršnega sveta 1972–1979
veleposlanik Jože Kunič, častni predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose
akademik dr. Anton Vratuša, član SAZU, častni občan občine Murska Sobota

Povezovalec Marjan Šiftar, podpredsednik uprave UŠF. V kulturnem programu bo sodeloval Andi Sobočan – cimbale, znani, popularni, legendarni cimbalist iz Beltinec (učenec in naslednik Miška Baranje, soustanovitelj Marko bande, že dolgo nepogrešljivi glasbeni tovariš Vlada Kreslina) 

RUDI ČAČINOVIČ (23. 3. 1914–14. 1. 2008)

Živel je dolgo in zanimivo življenje. Pogosto je slišati, da življenje piše roman. Njegovo ga je zagotovo:

»Bil je iskrivi opazovalec zgoščenega dogajanja v viharnih časih v prejšnjem stoletju – predvsem aktivni udeleženec teh dogajanj.« (Milan Kučan)

»Bil je iznajdljivi organizator neutrudnega in ustvarjalnega duha, široke kulturne razgledanosti, visoke politične etike.« (akad. dr. Anton Vratuša)

»Diplomat z neprecenljivimi izkušnjami, zgled profesionalizma, etike in pokončnosti – ostaja vzor vsem profesionalnim diplomatom.« (prof. dr. Danilo Türk)

KDO JE BIL RUDI ČAČINOVIČ

·            rodil se je 23. marca 1912 v Rakičanu

·            maturiral leta 1932 v Mariboru

·            študiral pravo na univerzi v Ljubljani

·            novinar in publicist (organizator Novega časa, sodelavec Ljudske pravice, Mladega Prekmurca, Večernika, dolgoletni kolumnist Dnevnika)

·            aktiven v študentskem gibanju (v Klubu prekmurskih študentov in Akademskem agrarnem klubu Njiva)

·            član KP od 1933. leta, izključen leta 1940 zaradi svojih stališč o rusko-finski vojni; izzive in preizkušnje druge svetovne vojne in svoje delovanje v narodno-osvobodilnem gibanju v takratnih zapletenih in tragičnih razmerah v Prekmurju in na Madžarskem je popisal s svojo analitsko natančnostjo

·            diplomat z izjemno bogatimi izkušnjami (trgovski ataše v Budimpešti in Južni Ameriki, generalni konzul v Švici), prvi veleposlanik SFRJ v Zvezni republiki Nemčiji po obnovitvi 

diplomatskih odnosov (1968–1973) in v Španiji po padcu režima fašističnega diktatorja Franca (1977–1981)

·            gospodarstvenik in politik (poslanec, podpredsednik IS SRS 1973–1977, predsednik komisije za mednarodne odnose v slovenskem parlamentu, nosilec številnih drugih funkcij v Sloveniji in federaciji na gospodarskem in drugih področjih)

·            izjemno angažiran v razvoju domačega okolja (predsednik OLO Murska Sobota 1957–1962), pionir slovensko-madžarskega in slovensko-avstrijskega sodelovanja

·            po osamosvojitvi član sveta za mednarodne odnose pri MZZ RS, soustanovitelj Slovenskega društva za mednarodne odnose in njegov prvi predsednik

·            avtor sedmih knjig, stotin zunanjepolitičnih komentarjev v ljubljanskem Dnevniku (izbor v knjigi Svet v krizi, 2004)

·            častni občan občine Murska Sobota

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.