https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOLEDAR DOGODKOV

Otvoritev razstave: Kočevarske gostilne

Kdaj: Ponedeljek, 31.03.2014 ob 18:00

Kje: Murska Sobota, PIŠK Murska Sobota

Razstava in predavanje: Matjaž Matko z gostjo Maridi Tscherne

Matjaž Matko (Zavod za ohranjanje kulturne dediščine Nesseltal Koprivnik) jesamostojni ustvarjalec na področju kulture, ki živi in ustvarja v vasi Koprivnik pri Kočevju. Z veliko predanostjo kulturni dediščini odkriva izginuli svet kočevskih Nemcev, ki so več kot 630 let po naselitvi na Kočevskem ohranjali svoj jezik in kulturo ter pognali korenine na Slovenskem. Posveča se predvsem slikarjem in fotografom, ki so na Kočevsko odtisnili neizbrisen, a v novejših časih žal pogosto spregledan pečat. Ne zanemarja pa tudi ljudskega življenja, navad, običajev ter sobivanja Kočevarjev s slovenskim življem na tem nemškem jezikovnem otoku (prim. kočevarske gostilne). O posameznikih, ki so se s svojo kulturno umetniško prisotnostjo neločljivo prepletli z dediščino Kočevske, je napisal več domoznanskih člankov in pripravil domoznanske razstave. Obširneje se jim posvetil v publikacijah v slovenski, nemški in tudi hrvaški izdaji: IZGUBLJENI ALBUM O FOTOGRAFU, Kočevju, Kočevski in družini Dornig,  5 FOTOGRAFOV KOČEVARJEV, PRVA KOČEVSKA FOTOGRAFINJA MARGIT VERDERBER … V revitaliziranem objektu Zavoda Nesseltal Koprivnik Iz etnološke zbirke Kočevarjev so razstavljeni predmeti na temo kulture pitja sadja in sadnih gozdov, v galerijskih prostorih zavoda se menjujejo sprotne razstave,  v Kozolcu na jezeru ob kočevskem Rudniškem jezeru pa sta postavljeni gostujoči razstavi Secesijske razglednice Kočevja ter Razvoj poštno sporočilnega listka na Kočevskem, Correspondenz-Karte. Maridi Tscherne (Zavod za ohranjanje kulturne dediščine Mošnice – Moschnitze) je profesorica nemškega jezika iz Starih Žag pri Dolenjskih Toplicah, ki na osnovni šoli v Semiču in Dolenjskih Toplicah ter v obeh tamkajšnjih vrtcih poučuje tudi nemščino z elementikočevarščine. Svojo ljubezen do tega jezika prav tako deli s slušatelji kočevarščine v prostorih Zavoda Mošnice – Moschnitze. Na uro pouka se pripravlja po več ur, saj sproti raziskuje slovnična pravila. Vsa raziskovanja jezika so jo povedla celo v pisanje in izdajo učbenika ter slovarja kočevarščine. Niso pa je ustavila, da se ne bi sproti posvečala še kočevarski kuhinji in da svojim prijateljem ne bi spekla »pobolice«, zavitka iz nekvašenega testa z jajčno-maslenim nadevom, ki je veljala za posebnost na kočevarski praznično pogrnjeni mizi. Razstava in predavanje: Matjaž Matko z gostjo Maridi Tscherne. Pogovor bo vodila: Romana Novak

 

 

 

 

 

 

 

 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.