https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prebivalka Rakičana po poplavah: V preteklosti se je storilo premalo

Rakičan, 17.09.2014 ob 11:00  

Ekstremnih vremenskih razmer je vse več. Minuli konec tedna smo na veliko spremljali poplavljene ulice, hiše in kleti po Pomurju. Vse več ljudi se sprašuje ali je bilo storjeno vse, da bi se ustrezno zaščitili v primeru vremenskih neprilik, se res ne da narediti nič oziroma ali je bilo ustrezno poskrbljeno. Na ekstremne razmere se je res težko pripraviti  a prakse iz tujine kažejo, da se vseeno le da.  O problemih  z meteorno vodo smo se pogovarjali s stanovalko Rakičana. 


Stanovalka Cvetkove ulice v Rakičanu, Lea Burjan, že odkar so se preselili v Rakičan pred štirimi leti, opozarja na problem zastajanja meteorne vode na cestišču ob ulici, zaradi katere imajo stanovalci številne težave. Voda sicer ob deževju upade v par urah. Tokrat in v podobnem primeru pred dvema letoma pa je zaradi obilice padavin ogrožala že same hiše. Številne hiše v Rakičanu so imele kleti polne vode. Burjanovi teh težav nimajo, saj kleti nimajo. So pa le s strahom zrli v stoječo mlako vode, ki se je njihovi leseni hiši približala na meter in pol. Strah jih je, da voda namoči les, pa tudi če jih doseže, je takoj v bivalnih delih.

»Cvetkova ulica je ena izmed najnižjih točk«, pravi sogovornica, »kot ena kad, zato voda tu najkasneje odteče. To je stari sistem, ki vode ne zmore vse požirati. Cela ulica je priklopljena nanj in enostavno ne zmore vsega. Voda se v Rakičanu ne razlije po poljih, pot si je tudi tokrat našla ob ulici.« Minuli konec tedna so prebivalci naselja opazili dva večja potoka vode, ki je v naselje tekla iz smeri čistilne naprave ob Ledavi. To potrdi še drug prebivalec Rakičana, ki doda da je voda bila penasta. To je teklo na njihove vrtove, solato…

Odkar Burjanovi stanujejo v Rakičanu, jim je podobna ekstremna voda ogrožala hišo sedaj že drugič. Lea se je večkrat obrnila na pristojne službe a ni bilo narejeno nič. »Če ti je ogroženo premoženje, seveda iščeš krivca. Plačali smo komunalni prispevek, zato pričakuješ da komunalna infrastruktura deluje in da bo urejeno nekaj kar vodo odvede. Žled je napolnil jarke, kosijo in mečejo travo v jarke. Vedeti moraš tudi koliko boš imel še hiš, koliko jih bo v naslednjih letih, tako moraš to planirati. Kapaciteto moraš imeti za toliko ljudi, kot jih imaš, če ne nisi odgovoren« pravi Lea. Zato se je obrnila pred dvema letoma še na medije, se izpostavila, poslala fotografije in video posnetke. Nato so jo pristojne službe obiskale, narejeno pa je bilo še vedno premalo. Pred dvema letoma so videli plavati v vodi celo toaletni papir. »Treba je razmišljati trajnostno. To je sigurno veliki plan, vendar pa bo potem vsem boljše. Zadosti je da vidiš od blizu kako si ogrožen, vprašaš se, če je bilo vse storjeno, da ne bi bil ogrožen, zaključiš pa da ni bilo vse narejeno«, še doda sogovornica. In nadaljuje, da je v Rakičanu »sedaj v planu izgradnja še dodatnih blokov v bližini, od koder bodo kanalščino in meteorno vodo odvajali v že obstoječi sistem. Na razgrnitvi načrta je bilo s strani prebivalcev Rakičana postavljeno vprašanje, če bodo zaradi tega širili kanalizacijski sistem, odgovor je bil nikalen, da ni predvideno«.  

Opozorila je še na brezobzirne ljudi, ki vozijo mimo po poplavljeni vodi. Nekateri kljub zapori ceste vseeno peljejo mimo, zaradi velike hitrostjo pa poškropijo hiše ob ulici ponekod vse do strehe. Ne upoštevajo niti gasilcev.  

V nedeljo si je ob desetih situacijo ob Cvetkovi ulici ogledal župan MO Murska Sobota Anton Štihec. Videli so ga, da je klical, uredil naj bi pesek za zaščito. Prebivalcu Cvetkove ulice, ki je klical pred njih, tega niso mogli zagotoviti. Od prvega večjega naliva pred dvema letoma so Burjanovi naredili ograjo. Ker je hiša lesena, niti pomisliti ne upajo, kaj bi se zgodilo, če bi voda dosegla hišo. Pa se spomni projekta iz sosednje Avstrije, kjer imajo okrog mest zgrajena celo umetna obzidja, ki zadržijo velike količine vode, celo reko. Obstajajo pa tudi mobilni protipoplavni zidovi.

O zalitih kleteh v Rakičanu, kjer je ponekod segala voda tako visoko, da niti vrat niso mogli odpreti in priti celo do avtomobila, pa tokrat ne bomo govorili. To je že druga zgodba. Ekstremnih vremenskih razmer pa je vse več.

Oglejte si še:

FOTO: Voda znova zalila Rakičan

Ob močnem deževju v Rakičanu naplavi tudi umazan toaletni papir

 

Fotografije stanja vode ob Cvetkovi ulici v Rakičanu minuli konec tedna, ki nam jih je poslala Lea Burjan, v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.09.2014 ob 11:07 ms gost

      Nej se sekejrati vej zdaj pred volijtvami vse obečajo .Te da pa zasedejo ledrne fotele na MOMS pa do pozabili na obečano .Na konci de pa odgovor da nega PEJNEZ .( obečanje ludom radovanje ) toga reka se v Sloveniji vsi glavonje držijo .

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. gost
      17.09.2014 ob 11:11 Rešet gost

      Vseeno pa je potrebno upati in izvoliti nove ljudi. Je pa res, da se posegi v kanalizacijo navzven ne vidijo in za župane niso interesantni.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!
    5. resnica
      17.09.2014 ob 11:31 resnica

      ha ha vejpa to ste že objavili http://www.pomurec.com/vsebina/26133/FOTO:_Voda_znova_zalila_Rakican,aja sfalilo je tem kak bi lejko župana šinfali ??? temo Pomladni trio v Murski Soboti: ponovno tudi dvoboj Opec-Štihec,ste šli pa včasi zaklenoli,kda je bilo postavljeno vprašanje,zakoj pa je vaš velecenjeni šef odišo iz sds-a

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Za komentiranje se morate prijaviti!
    7. resnica
      17.09.2014 ob 11:35 resnica

      drugo leto,če de suča bo verjetno tudi župan kriv ;-) Kak ste eni lejko tak nerazumni nevem :-( Ništernin ka so na hribu pa majo poplavljeno ,ker se je podtalnica tak zdignola,aja to je tudi župan kriv ka se podtalnica zdigavle.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. Za komentiranje se morate prijaviti!
    9. gost
      17.09.2014 ob 11:49 bosna gost

      Zdaj vsi jokajo, v nedeljo bo pa že spet bolj pomembno kdo igra nogomet. Do naslednje povodnje...

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.09.2014 ob 12:27 izi gost

        bosanec,tij si gvušno v bloke doma ,ka nemaš teh problemof,postavi se v mojo kožo,pa bi te vido,na koj bi tij te mislo,pa san ges tuf fuzbaler.

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
    10. Za komentiranje se morate prijaviti!
    11. gost
      17.09.2014 ob 13:22 Pfg+ gost

      Naj van zdaj z Bosne kaj pošljejo. Tak kak smo mi društva odpirali z pomoč v Bosno:) Jebe se jugovičan za nas....

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. Za komentiranje se morate prijaviti!
    13. Za komentiranje se morate prijaviti!
    14. gost
      17.09.2014 ob 13:37 bosna gost

      Znaš, ka imajo tudi bloki kleti? Sicer pa nisi razumel poante. 5 dni se bo še govorilo o problemih, zatem pa bodo vsi pozabili. Storilo se ne bo nič, začaran krog. Samo se fafla kak pa kaj, stori se pa nič. Sicer pa ka misliš, keri kandidat za župana bi v Pomurji zmagal. Tisti, ki obeča stadion ali tisti, ki obeča kanalizacijo?

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. Za komentiranje se morate prijaviti!
    16. gost
      17.09.2014 ob 13:39 bosna gost

      Aja pa, ka me ne boš narobe razumel. Vse kar je povedala ta občanka ima prav...

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. Za komentiranje se morate prijaviti!
    18. olinad
      18.09.2014 ob 1:02 olinad

      CHEMTRAILSI so vzrok za katastrofe zadnjih let po svetu in pri nas. Včeraj žled, danes poplave, jutri smo na vrsti mi !! Preberite si več v spodnjih povezavah. http://chemtrails.blog.siol.net/ https://sl-si.facebook.com/pages/Civilna-Iniciativa-Modro-Nebo/559443304075997 http://www.ujet.si/chemtrails/ http://www.publishwall.si/anton.komat

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. Za komentiranje se morate prijaviti!
    20. gost
      18.09.2014 ob 5:45 Gost gost

      Tudi v Murski Soboti in Černelavcihi je številne kleti zalila preobremenjena KANALIZACIJA. Prvič je bila takšna poplava v MS že poleti 1990, to je pred 24 leti! Od takrat kanalizacija REDNO poplavlja, tokrat je že drugič zalilo tudi center mesta, kar kaže, da se jakost poplav veča. Od takrat naprej skušamo pripraviti Občino, da bi začela z rekonstrukcijo kanalizacije. Narejena je bila analiza poplavljenih objektov v letu 2006, iz katere so razvidne velike razsežnosti in številčnost poplavljenih objektov (preko 250), danes jih je še bistveno več. Takrat smo poslali dokumentacijo vsem pristojnim institucijam: Občina, Komunala, mestne četrti, mestni svet...objave v časopisih...NIČ SE NE ZGODI. NIKOGAR NE ZANIMA, še najmanj pa mestnih svetnikov, da bi se ukvarjali s tem problemom. Ne vem, kaj se mora še zgoditi... @resnica ----- eno je, če podtalnica zaradi pritiska iz TERENA prodre v klet - drugo je, če je vzrok v GRAJENEM sistemu, ki bi ga bilo potrebno ne le zaradi preobremenjenosti ampak tudi dotrajanosti (50 let) temeljito prenoviti. Za druga mesta je to najbolj normalna stvar, pri nas pa ne gre. Na voljo so evropska sredstva v ta namen, ki jih ne izkoristimo. To, pa tudi prenova vodovoda so TEMELJNE naloge občine - če se že gremo občino. Zato - ne zaradi Soboških dnevov - jo imamo. Veselico si lahko sami naredimo, kanalizacije ni mogoče.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. Za komentiranje se morate prijaviti!
    22. gost
      18.09.2014 ob 6:41 dedi gost

      Problem voda je problem celotne države tako kot je problem celotne države pametovanje uradnikov na najvišjih položajih potem prenešeno na ves vodilni kader v vseh mogočih upravah.Z drugimi besedami v državi je popolni kaos ampak z besedo vsi vemo kdo pije pa tudi vsi vemo kdo bo zapitek plačal.Ja pa tudi običajne Balkanske folklore ne moremo izvzeti, dobesedno jo imamo skoraj vsi v krvi.Lažje nam bo da se s tem sprijaznimo ali pa enostavno ukinemo Slovenijo in se res pridružimo Avstriji.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.09.2014 ob 7:39 gost gost

        To je že res, kar praviš, a endarle, kaj KONKRETNO preprečuje našemu županu in mestnemu svetu, da se ne lotijo prenove kanalizacije, kajti neuradno je vsem njim, stroki in tudi komunali jasno, da je kanalizacija velik problem ?

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    23. Za komentiranje se morate prijaviti!
    24. gost
      18.09.2014 ob 8:46 sd gost

      gost obrni se na mestni svet po odgovor,ker oni so pol projektov zblokirali :-( in zdaj bi radi zopet bili svrtniki,samo v drugi stranki.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.