https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ptujsko kurentovanje med najbolj zanimivimi karnevali na svetu

02.02.2016 ob 12:30  

Lonely Planet, ki velja za enega izmed vodilnih turističnih založnikov na svetu, je na seznam najbolj zanimivih karnevalov na svetu uvrstil tudi Ptujsko kurentovanje. V novem vodiču po najboljših prireditvah na svetu uvršča ptujsko pustno prireditev na sedmo mesto.

 

Prvo mesto je pričakovano zasedel karneval v brazilskem Riu de Janeiru, kjer po ulicah mesta pleše več kot dva milijona ljudi. Na drugem mestu je festival v francoski četrti ameriškega mesta New Orleans, na tretjem pa beneški pustni festival.

Ptujski pustni karneval obišče letno okrog sto tisoč obiskovalcev. Najbolj priljubljen in pogost tradicionalni pustni lik je kurent ali korant. Njegov izvor sicer ni natančno pojasnjen, po starem verovanju pa naj bi bil kurent demon, ki je preganjal zimo in vabil v deželo pomlad.

Najbolj izrazit del kurentije oziroma kurentove oprave je kapa, po kateri se med seboj liki razlikujejo. Ima značilen dolg rdeč jezik iz blaga ali usnja. Kurent je oblečen v kožuh, prepasan pa je z verigo z zvonci, s katerimi preganja zimo. V roki nosi debelejšo palico ježevko. Kurentije so izdelane iz ovčjih kožuhov, zajčjih kožuhov in kozjih kož.

Utrinki iz lanskoletnega dogajanja:

http://www.pomurec.com/vsebina/28685/FOTO:_Tradicionalna_55._pustna_povorka_na_Ptuj_privabila_50_tisoc_obiskovalcev

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.02.2016 ob 2:28 Markovci gost

      najboljši zbavni program imajo letos Markovci. Ptuj se lahko skrije... Malo si poglejte.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.