https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://bolleblu.si/
http://www.zniders.com/

LOKALNO

Pestro dogajanje na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici ob njenem častitljivem jubileju 250 let

21.01.2017 ob 8:00  

Na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, obeležujejo v letošnjem letu častitljiv jubilej. Mineva namreč 250 let od ustanovitve šole in 50 let od ustanovitve vrtca.

Tako kot ima v celotnem slovenskem prostoru izobraževanje bogato zgodovino, jo ima tudi v občini Sveti Jurij ob Ščavnici. Le-to je podrobno raziskala devetošolka Aneja Rozman, ki je v raziskovalni nalogi, z naslovom Razvoj šolstva v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, navedla naslednja pomembnejša spoznanja: »Začetki šolstva pri Svetem Juriju ob Ščavnici segajo v čas pred Splošno šolsko naredbo. Šola naj bi bila ustanovljena že leta 1740. Župna (farna) šola pa se omenja v virih leta 1767. Učni jezik je bila najprej nemščina. Tudi šolski kroniki sta bili pisani v nemškem jeziku. Slovenščina se kot uradni učni jezik pojavi v Kraljevini SHS po 1. svetovni vojni. Nemščina kot uradni jezik se je ponovno uvedla z nemško okupacijo leta 1941. Število učiteljev se je od začetka do danes precej povečalo. Danes so zaposleni tudi strokovni delavci s področja psihologije, specialni in socialni pedagogi. Zaradi manjše rodnosti in odseljevanja se je število učencev na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici začelo zmanjševati po osamosvojitvi Slovenije.«

Ker so otroci, učenci ter vsi zaposleni v šoli in vrtcu na ta zavidljiv jubilej še posebej ponosni, so se odločili, da ga bodo zaznamovali s posameznimi tematskimi sklopi in prireditvami, ki se bodo odvijali skozi celo leto. Tako je mesec januar namenjen glasbi ter nastopom domačih glasbenih skupin in šol, ki so se že nadvse uspešno predstavili na osrednji mesečni prireditvi. Februar bo posvečen književnosti, poglavitni dogodek meseca bo proslava ob slovenskem kulturnem prazniku. Materinski dan bo zaznamoval mesec marec, v aprilu, ki je namenjen dramskim dejavnostim, pa se bo zgodil dramski večer. V maju, ko bomo razmišljali o šoli nekoč, bodo prisluhnili tudi zborovskemu petju, junija pa jih čaka prvi izmed vrhuncev celoletnega dogajanja, in sicer zabavno druženje za otroke in starše z glasbeno skupino Čuki. Naslednji dogodek je dvodnevni naravoslovni tabor, ki bo potekal v začetku julija. September, že v novem šolskem letu, bodo posvetili športu in izvedli različne športne dejavnosti. Drugi izmed vrhuncev praznovanja, slavnostna akademija, bo središčni dogodek meseca oktobra. November bo posvečen jezikom in turizmu, glavni dogodek pa potopisno predavanje. Celoletno praznovanje bodo zaključili z veselim decembrom, plesom in predstavo za otroke.

Foto: OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

Ob vseh raznovrstnih dogodkih bodo izdali tudi zbornik, ki bo razdeljen na dva dela. Prvi del bo zajemal zgodovino šole, v njem pa bodo svoje spomine z bralci delili bivši zaposleni in bivši učenci. Objavljeni bodo tudi nekateri literarni prispevki slednjih, ki so izšli v različnih časopisih v 20. stoletju, predstavljena bo šola v sliki nekoč in danes, pri čemer velja izpostaviti najstarejšo najdeno fotografijo šolske generacije. Drugi del zbornika se bo nanašal na sedanjost in bo vseboval osnovne podatke šole, nagrajene likovne izdelke učencev, projekte, vključno z najdlje trajajočim – bralno značko, razmišljanja sedanjih učencev ter prispevke, ki so jih o njih in njihovi šoli objavili drugi tiskani mediji. Ravnatelj šole Marko Kraner je v uvodnem nagovoru za zbornik poudaril, da »se je v teh 250 letih najbrž zgodilo marsikaj, saj je to dolga pot skozi različna zgodovinska obdobja, prelomne trenutke v različnih družbenih in političnih spremembah. Vsak korak v času je zapisal svojo sled. Sledi, vredne zgodovinskega spomina v razvoju šole, so puščali učenci, učitelji, starši, krajani - vsi, ki so skozi čas soustvarjali razvoj in podobo šole.«

Na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici se prav vsi zavedajo pomembnosti in veličine vseh prehojenih poti minulega obdobja ter zavzeto in odgovorno stremijo k postavljenim ciljem, ki so trdno vtkani v srca otrok, učencev ter zaposlenih in v vizijo šole: Se spoštujemo, pridobimo kakovostno znanje in moralne vrednote.

Tekst: Maja Strah

  Fotogalerija

  Komentarji

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.