https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Znan zmagovalec natečaja Za urbane inovacije

Murska Sobota, 02.10.2018 ob 6:00  

V okviru Festivala znanstvene ustvarjalnosti SOBOTA V PETEK, je v petek, 28. septembra 2018, potekala konferenca z naslovom Urbane inovacije v lokalnem okolju. Na konferenci je bil predstavljen tudi zmagovalec natečaja Za urbane inovacije, ki ga je imel Pomurski Tehnološki park. Konferenco je organiziral Pomurski Tehnološki park v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota. 

Govorniki na konferenci so bili strokovnjaki in predstavniki različnih organizacij, ki bodo s svojimi prispevki osvetlili rešitve, priložnosti in izzive za prihodnost mest. Uvodni pozdravni govor je imel župan Mestne občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek, katerega si lahko pogledate tukaj

Pomurski Tehnološki park je na konferenci predstavil svoj projekt MS4 FUTURE: Murska Sobota prihodnosti. Direktor Pomurskega Tehnološkega parka, mag. Marko Močnik, je na konferenci povedal: ˝Če govorimo o področju pametne mobilnosti, bi rad izpostavil, da tri rešitve že obstajajo v samem mestu Murska Sobota. Prva je Avant2Go, katero verjetno poznate. Druga je seveda mestni prevoz, tako imenovani znan Sobočanec. Tretja je tako imenovani Soboški biciklin, kjer gre za souporabo koles. Četrta rešitev, katera pa je sevda bila tudi zmagovalna, in predstavlja praktično nek preboj, pa je zmagovalec natečaja. Zmagovalec natečaja Aleksander Nemec, nam bo predstavil električno plovilo, s katerim želimo doseči in predstaviti tudi koncept sedanje mobilnosti na morju. Ni namen reševati mobilnost na vodi v vsakem mestu. Mi smo iskali multiplikativni učinek.˝

Na natečaj Urbane inovacije, je bilo sprejetih 11 vlog. Za zmagovalca natečaja je Mestna občina Murska Sobota namenila 10.000 evrov za vzpostavitev pilotnega projekta. Vložek zmagovalca natečaja praktično predstavlja nov zagon aktivnosti, kateri se bo razvijal v Mestni občini Murska Sobota. 

Zmagovalec natečaja Za urbane inovacije je Aleksander Nemec, direktor pri PLEIONE, raziskave in razvoj Aleksander Nemec s. p., ki je predstavil inovativno plovilo na električni pogon LITORE ONE. Aleksander Nemec je diplomirani inženir prometa in okolja, specializiran v električno mobilnost in inteligentne transportne sisteme. ˝LITORE ONE je rekreacijsko plovilo, dizajnersko dovršeno, za štiri do pet oseb. Ni nek čoln za rekreacijo. Ima nastavljive sedeže. Za motor smo se odločili, da sodelujemo s podjetjem Torqeedo: electric powered outboards for boats. Prav to plovilo hočemo predstaviti za turistične namene. Plovilo bo tudi namenjeno za obale in rekreacijo, ne samo za jezera. Predlog za EXPANO je vzpostaviti oz. pripeljati tako plovilo na Soboško jezero, kjer je postavljen ta EXPO PAVILJON.˝

Idejne skice: 

Več fotografij v spodnji galeriji... 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.