https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ob svetovnem dnevu hemofilije so se zbrali na tradicionalnem srečanju

16.04.2019 ob 10:00  

V soboto, 13. aprila, je društvo KRVNI BRATJE – društvo bolnikov z motnjo strjevanja krvi Slovenije, v Prekmurju obeležilo Svetovni dan hemofilije, ki je 17. aprila.


Ob Svetovnem dnevu hemofilije je društvo bolnikov z motnjo strjevanja krvi Slovenije in kolesarskim klubom BTT iz Dobrovnika, organiziralo 3. tradicionalno druženje v Mlajtincih, v gostišču Oaza Grill, v Prekmurju. Zbralo se je 55 članov društva in podpornikov. Najbolj vztrajni udeleženci so kljub deževnemu in hladnemu vremenu prekolesarili 50 km dolgo progo, ostali pa so obiskali bazene v hotelu Vivat Moravske Toplice.

Po športnem udejstvovanju in okusnem kosilu, je sledilo predavanje hematologinje prof. Irene Zupan Preložnik, dr. med., z naslovom "Hemofilija in nove oblike zdravljenja". Odlično in izčrpno predavanje nas zbrane spodbudilo k številnim vprašanjem in pobudam. Hemofiliki in njihovi družinski člani morajo o hemofiliji veliko vedeti, saj le tako lahko poskrbijo za kvalitetno zdravljenje bolezni.

V Sloveniji je registriranih 568 oseb z različnimi motnjami strjevanja krvi, od tega je 200 bolnikov s hemofilijo A in 25 s hemofilijo B. V društvu želijo ob svetovnem dnevu hemofilije poudariti, da v prihodnosti hemofilija ne bo več bolezen z vsakodnevno skrbjo, temveč bo s sodobnim pristopom zdravljenja obvladljiva na daljši rok, ter bo tako omogočala bolnikom normalno življenje. V preteklosti je bilo zaradi zdravljenja s pripravki iz humane plazme z virusom HIV okuženih okoli 10 bolnikov, z virusom hepatitisa C pa preko 200 bolnikov, saj ti pripravki niso bili testirani na prisotnost virusov. Država je s posebnim zakonom v obliki odškodnine poskrbela za okužene bolnike z virusom HIV, za okužene z virusom hepatitisa C pa ne.

Na Svetovni dan hemofiliki od države pričakujejo, da bo našla rešitev za situacijo v kateri so se znašli hemofiliki in s tem rešila socialne stiske hemofilikov, ki so zaradi poteka bolezni in invalidnosti porinjeni na rob družbe. Predvsem je ogrožena srednja in starejša generacija, ki se zaradi bolezni ni mogla šolati in zaradi invalidnosti vključiti v normalen delovni proces ter doseči polno pokojninsko dobo.
Z znanjem in ozaveščanjem javnosti želijo ustvariti boljše razmere za vse hemofilike v prihodnje.

Foto: KRVNI BRATJE – društvo bolnikov z motnjo strjevanja krvi Slovenije

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.