https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.ris-dr.si/
http://www.zniders.com/

LOKALNO

Inšpektorji letos hujše nepravilnosti našli v 11 pomurskih gostilnah

13.12.2019 ob 11:25  

Inšpektorji so v Sloveniji letos do začetka novembra obiskali 951 gostiln. V številnih so bile razmere daleč od idealnih, kar vsaka četrta gostilna ne ustreza standardom.

Pred kratkim smo poročali o nepravilnostih, ki so jih inšpektorji v lanskem letu našli v gostinskih lokalih po celotni Sloveniji, članek najdete tukaj, sedaj pa so na voljo tudi podatki o inšpekcijah v letošnjem letu.

Na Upravi za varno hrano pravijo, da je stanje veliko boljše kot lani. A največ kršitev je še vedno na področju higiene, kjer v samih lokalih prednjačijo umazani pulti, plesnivi hladilniki, nekaterih zaradi dotrajanosti sploh ni več mogoče očistiti, ostanki hrane, zamaščene nape.

Slovenski inšpektorji so letos do začetka novembra obiskali 951 gostiln, poroča 24ur. Ob koncu nadzora so izdali 239 ureditvenih odločb, 28 gostiln so začasno zaprli.

Na seznamu kršiteljev so se tudi tokrat znašle številne gostilne v Pomurju. Med hujšimi kršitelji se je znašlo 11 pomurskih gostiln:

 • Okrepčevalnica Kovač, Dolič
 • Gostilna Spirić, Černelavci
 • Kebapsi Aga, Murska Sobota
 • Pizzeria Perunika, Moravske Toplice
 • Okrepčevalnica Viktorija, Filovci
 • Brunarica prekmurskih dobrot, Dobrovnik
 • Gostišče Gaj, Odranci
 • Okrepčevalnica Kančal, Lendava
 • Pizerija MM, Lendava
 • Happy kebab, Ljutomer
 • Pizzeria Picasso, Banovci

Hujše kršitve so bile povezane predvsem s higieno. Nekateri gostinski obrati so začasne prepovedi opravljanja dejavnosti prejeli dokler prostori, oprema, naprave in pribor ne bodo učinkovito očiščeni. Nekaj jih mora poskrbeti tudi za preprečitev vstopa škodljivcev, enemu od kršiteljev so tako zaradi ščurkov odredili dezinfekcijo s strani pooblaščene organizacije. Med kršitelji so se gostilne znašle tudi zaradi plesni, luščenja beleža in poškodovanega stropa. En od obratov pa ni bil registriran pri Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Na odločbah pa je bila pogosto zapisano tudi, da se morajo vzpostaviti in vzdrževati postopki, ki temeljijo na načelih HACCP. Poleg drugih pa so bile nepravilnosti še naslednje: okrušeni krožniki, pomanjkanje umivalnikov, nesledljivi (mesni) izdelki, slabo označevanje alergenov, pomanjkljiva osebna higiena ter slaba higiena pri ravnanju z živili.

Nepravilnosti so inšpektorji zaznali še v 17 pomurskih gostinskih obratih, ki jih lahko najdete na zemljevidu. Hujši kršitelji so označeni z rdečo barvo, ostali z rumeno. S klikom na zemljevidu lahko dostopate tudi do odločbe o kršitvah v posameznem obratu, ki jo odprete s klikom na povezavo.

*Fotografije so simbolične.

  Fotogalerija