https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pomurski vodovodni sistem B kmalu v gradnjo

27.01.2021 ob 6:00  

Denar za gradnjo druge etape pomurskega vodovoda sistema B je v celoti zagotovljen, saj je ministrstvo za okolje sprejelo sklep, da bo manjkajoči del sredstev zagotovilo iz sklada za vode. Projektno vlogo so oddali že pred novim letom, župani in prebivalci prekmurskih občin pa pričakujejo čim prejšnji začetek gradnje.


S projektom, ki je nadaljevanje prvega dela pomurskega vodovodnega sistema, bodo 38.000 prebivalcem izboljšali oskrbo s pitno vodo, 4800 ljudi pa bo zdravo pitno vodo dobilo prvič.

Kot je za STA povedal župan občine Rogašovci Edvard Mihalič, ki je nosilec projekta, so tega sicer spremenili, saj načrtovane vodarne kot tretjega sklopa projekta v Murski Soboti ne bo. "Zato smo projektno vlogo dopolnili, vendar je vodnih virov za oskrbo dovolj, da bo neoporečna voda pritekla tudi v naše goričke občine in novi vir ob vodarni ni potreben," pravi Mihalič.

V projektu je bila namreč načrtovana tako ureditev vodnih virov v soboški Fazaneriji kot gradnja vodarne na območju nekdanje Vrtnarije. V tem objektu so bili predvideni tudi novi poslovni prostori javnega podjetja Vodovod sistema B.

Po nekaterih razlagah bi lahko vodarno gradili na podlagi veljavnega občinskega prostorskega načrta, po drugih pa bi morali za ureditev območja sprejeti občinski podrobni prostorski načrt. Vendar so se svetniki soboške občine nekaterih strank uprli gradnji na tem območju ter odločanje o tem bojkotirali, tako da mestni svet pri tej točki ni bil sklepčen.

Zato so, kot pravi Mihalič, v vlogo zapisali, da bodo vodarno gradili v novi finančni perspektivi in na drugem mestu. Kot možnost se že nekaj časa omenjajo vodni viri Črnske meje v občini Tišina ter Hraščice in Dokležovje v občini Beltinci. Vendar bi morali za to, kot pojasnjujejo na Vodovodu Sistema B, spreminjati prostorske načrte v teh občinah.

Tako bodo za zdaj le kupili le naprave za krmiljenje vodovodnega sistema v Murski Soboti, ker bodo po dograditvi sistema v novem upravljali 120 objektov namesto sedanjih 80. Ker vodarne ne bo, bodo namesto ultrazvočne dezinfekcije vode, kot je bilo predvideno, vodo le klorirali.

Za prva dva sklopa, gradnjo omrežja na ravninskem in goričkem delu, so se na razpis za gradnjo prijavili Pomgrad iz Murske Sobote ter IMP in Teleg-M iz Ljubljane, izvajalec naj bi bil izbran v dveh tednih.

Predvidena vrednost projekta z vodarno je ocenjena na dobrih 35 milijonov evrov, od tega bo evropski kohezijski sklad prispeval 23,3 milijona, državni proračun in sklad za vode po dobre štiri milijone, občinski proračuni 12 občin pri projektu pa 3,6 milijona evrov. Brez vodarne bo skupna vrednost manjša za okoli štiri milijone evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.01.2021 ob 7:53 gost

      Me zanima, kda bo zamenjava azbestnih cevi primarnoga voda, zaradi katerih so izpadi zaradi pokanja in delcev azbesta, kere pijemo! S tem se ukvarjajte, izvoljeni predstavniki ljudstva!

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.01.2021 ob 10:36 gostitelj gost

        Pomurski vodovodni sistem B kmalu v gradnjo, hoteli so zapisati v nadgradnjo, da se bo potem spet nadgrajevalo in spet in spet . . .!!

        8 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.01.2021 ob 9:46 gost

        pošlji vprašanje direkt Jevški, Novaki in Kacjane, odgovornim županom Sobote, puconec in Cankove! Odgovora itak ka nemajo!

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.01.2021 ob 9:03 gost

      kje je komentar za vodovod, ste brisali??

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.01.2021 ob 10:05 gost

      Ta vodovod se vleče kot kokošja čreva , v neki normalni državi bi ga do zdaj morali že "pojesti" , farsa od farse , a vidiš jih kak se prevažajo z ne tak poceni avti , na katerih so ravno ti napisi.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.01.2021 ob 10:48 Obmurski gost

      Ali upate objaviti plače zaposlenih na vodovodnem sistemu B? Ker je javni zavod, imamo državljani pravico izvedeti za njihove plače. Znano je, da so plače nenormalno visoke, posebno dveh vodilnih in njihovih družinskih članov. Voda in smeti so najbolj donosen posel. Vodovod sistem B, pa je od vsega začetka ena sama mučka. Dejansko stanje je seveda drugačno kot na papirjih, ki so posredovani na ministrstvo in EU.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.01.2021 ob 10:59 Obmurski gost

      Bravo, komentarja, ki vam ni všeč niti niti ne dovolite objaviti. Super, zelo verodostojen medij, ki objektivno poroča.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.01.2021 ob 1:51 Kmet gost

      Ljutomer ali Lotmerk občina smeti in voda draga, pravi kapitalizem pravi mafijski posli na vodi in smeteh udari po raji

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.02.2022 ob 14:50 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.