https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Na trasi daljnovoda Cirkovce-Pince odkrili ostanke iz časa kulture žarnih grobišč

Gornja Bistrica, 30.08.2021 ob 6:00  

Na trasi daljnovoda Cirkovce-Pince so arheologi v bližini Črenšovcev pred nekaj dnevi odkrili ostanke iz časa kulture žarnih grobišč.

Gradnja daljnovoda 2 x 400 kV Cirkovce-Pince je v polnem zamahu. Po celotni trasi se nadaljuje z izvajanjem izkopov gradbenih jam, deli na plitvih in globokih temeljenjih (pilotiranje) ter montažo jeklenih konstrukcij.

Nedavno pa so na trasi v bližini Črenšovcev arheologi odkrili ostanke iz časa kulture žarnih grobišč. Ime »kultura žarnih grobišč« izhaja iz običaja kremiranja - upepeljevanja mrtvih in shranjevanja pepela v žare, ki so jih nato pokopali na poljih.

Zaenkrat so odkrili 46 grobov, pričakujejo pa, da jih bodo odkrili približno 70. Gre za največje do sedaj odkrito grobišče iz obdobja mlajše bronaste dobe na območju Prekmurja. Najdbe izvirajo iz časa 1.200 do 800 let pred našim štetjem. Najbližje večje podobno najdbišče iz istega časa pa je v Mariboru.

Grobovi so na žalost precej uničeni, saj je oranje na tem področju globoko, grobovi pa so plitki. Nekaj grobov je tudi praznih, kljub temu pa so arheologi uspeli med drugim najti keramične posode in dele nakita, kot so sponke in zapestnice.

Foto: PJP d.o.o.

Kaj vse so že odkrili si lahko ogledate tudi v spodnjem posnetku.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.