https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Generalna konzulka Metka Lajnšček z željo, da bodo mladi v Porabju imeli še naprej prihodnost

22.12.2021 ob 6:00  

V okviru projekta Pomurske novice, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za kulturo, smo se pogovarjali z Metko Lajnšček, generalno konzulko Generalnega konzulata Republike Slovenije v Monoštru.

Metka Lajnšček je pred dobrim desetletjem zapustila položaj urednice notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj na TV Slovenija. Naprej je odšla kot svetovalka na stalno predstavništvo Republike Slovenije pri OVSE- Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi na Dunaju. Čez čas je sledila njena preselitev v Budimpešto, kjer je zasedla položaj namestnice slovenskega veleposlanika v madžarskem glavnem mestu. V začetku septembra 2019 pa jo je čakala nova selitev, in sicer v bližino rodnega Prekmurja. Generalni konzulat RS v Monoštru - Szlovén Köztársaság Főkonzulátusa jo je imenoval na položaj generalne konzulke Republike Slovenije v Monoštru. 

Ob njenem delu, ki obsega veliko izzivov in je zelo dinamično, nam pove, da je to leto za Slovenijo mejno. Generalna konzulka, ki si vseskozi prizadeva za obojestransko promocijo, in sicer Slovenije tukaj, pa tudi obratno ob tem doda, da gre jubilejno leto, saj je Slovenija dopolnila 30 let. Hkrati si želi, da bi lahko rekla, da bo prihodnje leto vsaj tako uspešno, kot je bilo leto, ki se izteka. Res je bilo zanimivo leto, praznično leto. Skupaj so praznovali slovenske praznike. Poudari, da so častitljivih 30 let Slovenije skupaj praznovali z mladimi in s starejšimi. Vsi skupaj so nato obeležili Slovenijo kot evropsko gastronomsko regijo. Prav v tem času se tudi zaključuje z odliko drugo predsedovanje Evropski uniji. Za njeno priznanje, prepoznavnost in uspehe so zaslužni tudi v veliki meri rojaki, ki živijo zunaj njenih meja in širijo glas o deželi na sončni strani Alp. Gre za čas, ko se spominjajo njihovega slovenskega praznika, slovenskega plebiscita, ki je potekal 23. decembra 1990 in na katerega so prav tako Slovenci odšli z velikim pričakovanjem in upanjem. Skratka bilo je veliko dogodkov kljub razmeram, ki niso bile najbolj prijazne, in ukrepom, ki so jih morali spoštovati. Vendar so to leto dobro izkoristili za promocijo Slovenije in za utrjevanje slovenske narodnostne skupnosti v Porabju.

Posebej pa poudari tudi zadovoljstvo glede sprejetja dveh razvojnih programov, ki bosta v korist slovenske porabske skupnosti. »Mali razvojni program, ki ga bo Slovenija začela oziroma ga je že začela izvajati, naj bi bil nemenjem zlasti mladim porabskim Slovencem. In skupni razvojni program za Porabje in Prekmurje. Za katerega se trenutno dogovarjajo še podrobnosti. Ob tem pa izrazi upanje ter željo, da bi bila že prihodnje leto oba progama operativna in bi lahko porabski Slovenci že črpali razvojna sredstva. Predvsem zato, da Porabska Slovenska skupnost tukaj obstane na tem območju in imajo mladi še naprej prihodnost."

  Več fotografij v spodnji galeriji …

 

    Fotogalerija