https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vrtovec za embargo energentov. Zapleti z dobavo goriv pri nas in na Madžarskem. Cene ponovno navzgor

11.03.2022 ob 9:50  

Petrol sporoča svojim potrošnikom, da so težave zaradi zamud pri oskrbi z naftnimi derivati le prehodne narave. Zagotavljajo, da so priskrbeli druge dobave in da njihove črpalke ne bodo ostale brez dizla. 

»Ni res, da je centralno skladišče nafte za osrednjo slovenijo v Zalogu prazno,« je zagotovila predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović za časnik Finance. »Je pa res, da v zadnjih desetih dnevih opažamo zamude pri oskrbi z naftnimi derivati, zato je konkretno pri dobavi nafte več izzivov, ki so še vedno posledica tako korone kot zdaj dodatno ukrajinske krize.« 

Popovićeva zagotavlja, da je oskrba v marcu s trenutno vgrajenimi zamudami potrjena. Nocoj prihajata dva tankerja. »Petrol ima sklenjene terminske dolgoročne pogodbe. Dobavitelji zaradi neizdobave iz Črnega morja iščejo nove vire,« še dodaja.

Na Petrolu pomirjajo, da v trenutnih razmerah ne bodo ostali brez goriva. »To lahko zagotovimo. Tudi v primeru evropskega embarga na rusko nafto ima Slovenija dovolj zalog v skladiščih naftnih rezerv.«

Čas za potrpežljivost, ne za strah

Opozarjajo, da izredno povpraševanje, kot je bilo minuli ponedeljek, lahko povzroči, da so nekatere črpalke prazne. Za zdaj velja, da je čas za potrpežljivost, ne za strah.

Pri kurilnem olju je treba opozoriti, da ga 90 odstotkov prihaja iz Rusije. Motnje v oskrbi trajajo že dlje časa. Količin je dovolj. Težava nastaja predvsem zaradi špekulativnih nakupov v veleprodaji pred pričakovanimi podražitvami. Velike kupce so v Petrolu zato omejili na količine, ki veljajo v »normalnih« časih.

Visoke cene plina pa so prinesle še en preobrat pri kurilnem olju: gospodinjstva se od plina spet vračajo k olju. To pomeni logistične težave, v normalnih okoliščinah namreč ne bi bilo treba prepeljati toliko olja tako hitro do gospodinjstev, priprava na dlje trajajoče »izredne« okoliščine pa seveda zahteva čas in denar.

»Trenutno je oskrba z zemeljskim plinom nemotena. Cene ostajajo visoke. V primeru embarga na ruski plin bo treba najti dolgoročne rešitve, ki pa zahtevajo več časa za pripravo,« pojasnjuje Popovićeva glede razmer plina.

Zapleti z oskrbo goriva tudi na Madžarskem

Po poročanju častnika Finance naj bi imeli težave z oskrbo goriva v zadnjih dneh tudi na Madžarskem. Na nekaterih črpalkah ni več mogoče dobiti goriva oziroma so zaprte. Razmere pa dodatno poslabšujejo črpalkarski turisti iz Avstrije, Slovaške in Slovenije. Cene goriva na Madžarskem je namreč vlada omejila na 1,3 evra na liter. Za tovornjake imajo tudi količinske omejitve.

Ponovni dvig cen na črpalkah

Ponovno v tem tednu beležimo dvig cen goriv na črpalkah. Na bencinskem servisu Petrol Beltinci še niso spremenili cen goriv, za liter 95-oktanskega bencina boste odšteli 1,563 evra, za liter dizelskega goriva pa 1,670 evra. Na MOL-u Murska Sobota je cena litra 95-oktanskega bencina sedaj 1,599 evra za liter. Liter dizla pa stane 1,735 evra. Cena bencina se je tako zvišala za dodatnih 0,035 evra za liter, liter dizla pa za 0,066 evra več kot pred dvema dnevoma. Prav tako so zvišali cene na OMV, cena bencina je sedaj 1,598 evra za liter, kar je 0,043 evra več, za liter dizla pa boste odšteli 1,737 evra za liter, kar je 0,075 več.

Vrtovec za embargo na uvoz energentov iz Rusije

"Mir nima cene. Slovenija se zavzema za uveljavitev embarga na uvoz ruskih energentov v EU. Slovenija bo zmogla. Ne glede na odločitve glede embarga ima Slovenija dovolj zalog različnih energentov, zato ni razloga za skrb. Le z odločnim ukrepanjem prepovedi uvoza energentov bomo lahko dosegli cilj, ki je mir", je povedal minister za infrastrukturo.

"Tako kot ljudi nismo pustili samih ob povišanju cen elektrike, jih ne bomo pustili samih tudi sedaj, ko gre za nafto in plin," je zagotovi Vrtovec. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.03.2022 ob 10:41 gost

      Pomurec.com širite paniko, sramotno za portal, ki želi biti verodostojen.

      13 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.03.2022 ob 10:50 gost

        Nobene panike ne širijo, pišejo dejstva. Zaradi nespametnega ravnanja EU in naše vlade bo prišlo do velike podražitve vsega, pomanjkanja določenih artiklov in velike revščine. Če je to vnaprej planirano za nov svetovni red, ne vem, a močno smrdi.

        37 11 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.03.2022 ob 11:08 GOST gost

      BUDALA TVOJ PREKLETI KOMUNIST JE KRIV ZA VSE RAD BOJ KA SI V EVROPI RDEČI FAŠIST TVOJA VLADA JE BOLJŠA V ROPANJU DELAVCEV OKRADLI STE MURO MESNICO ITD BANDA

      17 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.03.2022 ob 12:18 gost

      Levojajarji morajo trpeti ker njihovi lideri --gamad zavaja napihuje in sebi serje po glavi !Budale lejve nikjer po svetu vas nihče ne mara,,tudi mi vas bomo iztrebili---zato trpite ,nam desnim je dobro !!!!!

      11 23 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.03.2022 ob 12:24 gost

        SEVEDA VAM JE DOBRO SAJ STE RJENI IN VZGOJEN ZA HLAPCE. KILO KRUHA, MALO KLOBASE IN DVA LITRA VINA IN STE ZADOVOLJNI.

        17 10 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.03.2022 ob 12:22 resnica gost

      Peš.peš.peš....................ampak ljudje so malomarni in nemarni da bi hodili peš ampak bodo,če bodo hoteli ali pa ne bodo prisiljeni.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.03.2022 ob 13:14 gost

      Ne skrbite se, v Lendavi bodo napumpali vec nafte za slovence skoda je le, da je rafinerija odromala na Kitajsko ... "potem pa vse tiho je blo".

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.03.2022 ob 13:25 gost gost

      Mij zgleda ka vse zmoremo kakše ministre in predsednika vlade mamo, strašna ekipa . Smili se mi naslednja vlada ki se bo cel mandat ukvarjala z opustošenjem- dolgovi, ki so prišli zaradi talanja bonbončkov. Sem 100% da bodo bonbončki pred volitvami na voljo še kak, samo da bi si kupili glas.

      16 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.03.2022 ob 14:23 gost

      Kako pomanjkanje saj še niti 24 ure ni minolo ko je,,,, januš grozni,,,, zagotovil da ni panike za gorivo.

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.03.2022 ob 14:26 gost

      V Sloveniji naslednjo vlado čaka večje razdejanje v državni blagajni kot v Ukrajini po ruski invaziji nanjo.

      15 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.03.2022 ob 14:31 kilonja gost

        Aha, seveda ja, že iščete izgovore kako boste davke nabijali in si potem polnili žepe, že znana zgodba z vašim dvigom DDV . Lopovi rdeči.

        13 11 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.03.2022 ob 14:38 gost

        Kilonja, Janševa desna vlada je napravila v državnem proračunu 4 milijarde evrov minusa. In to bo potrebno popraviti in spraviti na plus. Tako ali drugače. Zato ne lajaj. Obsodi tistega barabina, ki je napravil minus.

        13 6 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.03.2022 ob 14:41 gost

      DDV je dvignil debil vladni gnoj ko je trkala evropska trojka na vrata.,,,, januš grozni,,, pa rep med noge in v bunker. Zato je pa morala vlado prevzeti ženska Alenka Bratušek ker v Sloveniji ni bilo moškega šovinista da bi upal prevzeti državo.

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      11.03.2022 ob 14:43 gost

      Popravek 40 milijonov in to samo v 2 letih vladanja. Za svoje prijatelje drogeraše, tajkune, lobiste itd.

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      11.03.2022 ob 22:43 karči gost

      Očitno minister Vrtovec zavaja glede goriva, res pa je ,gorivo bo,ampak naše plače niso primerne za ceno bencina in dizla.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      12.03.2022 ob 22:51 Jocko gost

      Mi ne rabimo vojne...pobijemo se med seboj...levi...desni...domobranci...partizani,pa dajte ze enkrat mir in pustite 75 letno zgodovino, zivite za jutri...ne za preteklost...

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      16.03.2022 ob 11:34 Tomaž 63 gost

      Same laži, samo da lahko dvigajo cene. Temu se pravi hitro bogatenje države. Pa ne samo pri nas, res žalostno kako nam zadnja leta lažejo. Je to svet v katerem želimo živeti.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.