https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Izhodišča reforme sistema plač v javnem sektorju so začrtana

01.02.2023 ob 18:40  

Koalicija je začrtala izhodišča reforme javnega plačnega sistema, ki jo bodo začeli v spodnjem delu plačne lestvice po pogajanjih o odpravi plačnih nesorazmerij. Cilj je, da v javnem sektorju ne bi bilo več plač, nižjih od minimalne, pravi premier Robert Golob. Iskali bodo tudi skupno osnovo za usklajevanje plač, pokojnin in socialnih transferjev.

Po premierjevih besedah se po pregledu analize stanja v koaliciji strinjajo, da enotnega plačnega sistema že nekaj časa ni več. "Pred tem si ne bomo zatiskali oči, temveč bomo ta sistem reformirali," je dejal Golob. Glede predvidene časovnice plačne reforme premier napoveduje, da bo do aprila dogovor o odpravi plačnih anomalij, za širšo reformo pa bo potrebnega več časa.Na današnjem koalicijskem vrhu so sicer sprejeli več sklepov, na katerih bo temeljila reforma. Osnovna usmeritev je, da v javnem sektorju ne bo več plač, nižjih od minimalne. "Nedopustno je, da imamo plačne razrede, ki so pod minimalno plačo," je poudaril premier. Sledili bodo tudi nekaterim predlogom, ki so jih dobili v zadnjih tednih, in sicer da bi bilo razmerje med najnižjo in najvišjo plačo v javnem sektorju ena proti sedem. Prav tako bodo iskali skupno osnovo za usklajevanje plač, pokojnin in socialnih transferjev. "Ta del usklajevanj je zelo pomemben, ker ne želimo vsako leto znova odpirati, ali je sistem še vedno enoten," je pojasnil. Rešitve za reformo bodo iskali tudi v več "stebrih oziroma panogah s panožnimi dogovori". Z njimi bodo skušali doseči tudi vsaj delno avtonomijo panog, kako naj posamezna panoga ureja plačna razmerja znotraj stebra. Kot je dodal premier, jim hkrati želijo predati tudi del odgovornosti za urejanje medsebojnih razmerij, so zapisali na STA.

Predlog, ki je še odprt za pogajanja s sindikati in koalicijsko usklajevanje, gre v smeri oblikovanja več plačnih stebrov znotraj treh skupin. V prvi skupini za funkcionarje je po zdajšnjem predlogu predviden plačni steber za direktorje in funkcionarje, v skupini javnih uslužbencev pa stebra za državno upravo ter policijo, vojsko, civilno zaščito in gasilce. Znotraj skupine javnih zavodov so predvideni plačni stebri za kulturo, zdravstvo in socialno varstvo ter znanstveno-raziskovalno dejavnost, v katero je vključeno tudi področje izobraževanja.

"Naredili bomo vse, da sedanji sistem pajkove mreže, v kateri se ob spremembi ene same plače sproži val zahtev po celem sistemu, v celoti in dokončno odpravimo," je dejal. S tem bodo po njegovi oceni dosegli, da bo sistem zdržal dlje časa, ne da bi se ob tem ustvarjale dodatne krivice med posameznimi poklicnimi skupinami. Glede financiranja Golob napoveduje, da bodo po sprejetju reforme vzpostavili tudi sistemsko financiranje.

Pred koalicijske partnerje je danes stopil tudi minister za finance Klemen Boštjančič. "Minister za finance nikoli ne sme biti preveč optimist ali radodaren. Tudi danes ni bil. Jasno je izpostavil razmere, v katerih se nahajamo in da bo rebalans vsakem primeru potreben. Znotraj rebalansa bomo morali tudi zagotoviti vire za letošnje leto za vse reforme," je srečanje povzel Golob.

Po besedah koordinatorja Luke Mesca so v Levici zelo zadovoljni s sprejetim izhodiščem glede cilja reforme, da v javnem sektorju ne bo več plač pod minimalno. Zelo pozdravlja odločitev, da bodo oblikovali stebre ter se bo avtonomijo določanja plač in dodatkov deloma prepuščalo socialnim partnerjem znotraj teh stebrov. 

Predsednica SD Tanja Fajon, pa je povedala, da so za SD pri pripravi reforme ključna transparentnost, finančna vzdržnost in sodelovanje s socialnimi partnerji v socialnem dialogu.

Naslovna fotografija: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2023 ob 19:04 kilonja gost

      Nobena plača v Sloveniji ne bi smela biti pod minimalno in delodajalec ki ni sposoben dati delavcu minimalne plače plus dodatke naj preseli firmo v Afriko . More se pa vlada zavedati tega kar se jim je že zgodilo, če bo tisti z najmanj odgovornosti imel 200 € nižja plačo od tistega ki nosi veliko breme celotnega tim-a, bodo imeli nemire in predvsem odhod delavcev , sploh v zdravstvu, boljše za njih da se zavedajo tega sicer jih ne bo rešilo na vladi niti pljuvanje po Janši niti korona , na račun katerih so oprali mozeg ovcam .

      11 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.02.2023 ob 21:31 gost

        Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.02.2023 ob 0:03 Dolg vlade bo prevelik in neodgovoren gost

        rtvslo.si/gospodarstvo/bs-bruto-zunanji-dolg-slovenije-decembra-lani-dosegel-50-8-milijarde-evrov

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2023 ob 20:00 gost

      NE RAZUMEM VAS BANDA RDEČA POMUREC. Prav vsi mediji (RTV ;POP.tv, Delo, MMS medij in ostali) dane pišejo -poročajo o velikem dogodku v Ljubljani : protestu upokojencev. Med njimi je bilo veliko Pomurcev. Ali ste res tako "naravnani", da vam to ni vredno pisati

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.02.2023 ob 20:05 Cgt gost

        Danes so se zbrali v Ljubljani isti, ki so leta 2012 ploskali in znižali pokojnine za 25%. #sprenevedanje

        2 8 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2023 ob 20:25 Gajdar gost

      Podatki Evropskega statističnega urada Eurostat, minimalna plača bruto nam primerljivih držav: Hrvaška (546,00 EUR), Češka (575,00 EUR), Slovaška (580,00 EUR), Litva (607,00 EUR) in Poljska (611,00 EUR). SLOVENIJA BRUTO 2023 ZNAŠA 1203,36 EUR. Drugo skupino tvorijo »južne« države članice Portugalska (741,00 EUR), Grčija (758,00 EUR), Malta (777,00 EUR), Španija (1.050,00 EUR). Zakaj to pišem. Podjetniki v delovno intenzivnimi panogami gospodarstva tarnajo, da je bruto minimalna plača v Sloveniji glede na dodatno vrednost previsoka ( po produktivnosti smo na istem nivoju kot Češka in Slovaška je minimalna plača nižja za 48%, toliko bolj so njihova podjetna na trgu, kar se tiče minimalne cene delovne sile konkurenčnejša. PROBLEM SLOVENIJE JE VISOKA OBREMENITEV PLAČ Z DAVŠČINAMI IN PRISPEVKI. Prejšnja vlada je na podlagi direktorja FURS, sprejela določene razbremenitve, a je to sedanja vlada odpravila, sicer ne v celoti, saj je v najnižjem dohodkovnem razredu to delno ohranila, s tem pa je povzročila kompresijo plačne lestvice, kar je povzročilo revolt predvsem v javnem sektorju. Mesečev dvig minimalne plače se ne bi smel dogoditi v takem obsegu, saj so gasilci, cariniki, vojaki itd. padli z njihovimi plačilnimi razredi za 2-3 plačna razreda pod minimalno plačo. Zaradi neupoštevanja Simičeve reforme imamo probleme z zdravniki, inženirji, IT strokovnjaki (programerji računalniških aplikacij, razvijalci programske opreme, razvijalci in analitiki programske opreme in aplikacij, tehniki za računalniška omrežja in sisteme), podjetja jih ne morejo plačati v tako velikem bruto znesku, saj jim morajo zraven plače še eno plačo plačati državi. K nam nočejo priti tovrstni strokovnjaki niti iz bistveno manj razvite Srbije, saj v neto zneskih ni velike razlike. Da vlada ne misli resno je dokazala danes, ko je Golob izjavil, da ne bo več dosedanjega razmerja pri plačah v javnem sektorju 1: 4,5 krat ampak bo sedanja vlada dvignila to razmerje za javne uslužbence na 1: 7 krat (funkcionarjem - tudi vlada, direktorjem javnih agencij, vodjem se bodo plače bistveno dvignile, če še sedaj upoštevamo enormen dvig bruto plače in nato dodamo vladnih 1:7 krat bo to skopalo v proračun enormno luknjo, ki jo vlada misli zapolniti, sedaj je to evidentno, z stradanjem upokojencev in enormnimi obdavčitvami vseh prebivalcev Slovenije).

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.02.2023 ob 22:45 Karel K. gost

      Gajdar 20 25, lepo ste obdelali statistično problem in vse to drži. Problem nastane, da Slovenija že 32 let na 45 let iz države naganja sposobne in zares izobražene ljudi in zaradi tega je zaostala v razvoju. Na Scweissproizvodnji oziroma dodelavnih poslih za tuje psrtnerje, posebej za Avstrijce in Nemce, pa se ne da zaslužiti kaj prida dodane vrednosti. To je le mezda, zato podjetja ne morejo dobro plačati niti proizvodnih delavcev kaj šele, da bi plačali inženirje za razvoj izdelkov kateri bi bili konkurenčni na mednarodnem trgu. Torej je problem v političnem sistemu, kateri se je prestavil iz bivšega sistema v samostojno državo. Ta sistem ne nagrajuje sposobnih zares izobraženih ampak lenuhe, fušarje, blebetače kova Mesec, Kordiš, Golob, Fajon in podobni. Tudi Janša se ni znebil te preteklosti. Njegova radikalnost in ekstremistična politika pa tudi ne prinaša dodane vrednosti. Konec koncev se je tudi Janša učil svoje politične in vedenjske obrti v bivšem sistemu in drugače nikoli ne bo delal. Da bi bil bolj prepoznaven je namesto titoisitčnega ekstremizma zajahal desničarski ekstremizem. Zato je vse to govorjenje o plačneih razmerjih, minimalni in maksimalni plačah o reformiranju plačnega sistema le čebila in voda brez haska je le metanje tone peska v oči državljanom. Najprej je potrebno denar ustvariti in ga potem deliti tistim kateri denar ustvarjajo in primerno servirajo državljane, da lahko ustvarjajo, da so zdravi in izobraženi. Ne sme se stremeti za tem, da poliizčna elita zafrkava in se maščuje tistim kateri postavljajo vprašanja in kateri kritizirajo, saj ti ljudje razmišljajo in le razmišljajoči ljudje kahko prinesejo razvoj in s tem denar. V Sloveniji pa se celotna politična elita le trudi, da ubije razmišljajoče ljudi,l da jim ti le nebi vzeli oblasti z rok. Potrebno je uničiti titoisitčni politični sistem in odstraniti njegove snovalce in vzdrževalce, da se ne izrodi. Šele potem lahko Slovenijo postavimo na pot razvoja in zahodne civilizacije. Ti ljudje z Janšo vred, so se direktno ali posredno, Janša in Kučan direktno zakleli, da s Titove poti ne bodo skrenili, da se bodo borili za samoupravljanje. Tudi ti kot so Mesec, Golob, Fajon, in kateri opravljajo sedaj državniške funkcije so dokazali s svojim delom in obnašanjem ter vrednotenjem zgodovinskih dogodkov v preteklosti, da so se posredno zakleli Titu in partiji, ko nočejo dovoliti, da bi resnica o tej preteklosti prišla na dan. Namesto tega te ljudi iz preteklosti, katere mati narava jemlje v svoja nedra, kateri so Slovenijo pahnili v ta titoisitčni diktatorski, necivilizacijski, neindustrijski mlin, nagrajujejo z državniškimi častmi, kot je zadnji primer Zemljarič.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.02.2023 ob 23:18 eva gost

      When they start saying again, "Ladies and Gentlemen" at online work, then I will return, but not until then! Florida is a common sense conservative state where most people have brains! Open The Link————————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐒𝐦𝐚𝐫𝐭𝐉𝐨𝐛𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.02.2023 ob 5:48 Smrkci gost

      V javnem sektorju si zaslužijo višje plače samo navadni smrtniki primer čistilke, kuharice ki so najslabše plačane v celotni državi natakarji, poštarji, dan danes si pa plače ne zaslužijo odvetniki, sodniki, politiki, notarji, pisarniški, nekateri zdravniki itd... Ker nič ne delajo ker lažejo sami sebi in ljudem.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.02.2023 ob 8:41 X gost

      ,, Točna delitev stebrov je stvar sindikatov in političnih strank ,, Kaj naj rečem druga kot zgrešeno ! Ključno za to je strokovno in analitično ovrednotenje delavnih mest o katerih pa je potrebno seveda tudi razprava za sprejem . Stebri ? Če se govori o tem potem pridemo do izhodiščne plačne mase za posamično organizacijsko in ekonomsko skupino - steber . Učinkovitost takega ,, stebra ,, pa omogoča notranje nagrajevanje po osnovi količine , kvalitete in ekonomike . Odstopanje od normativa oz, plana v ,,stebru ,, prinaša količnik za izhodiščno plačo , znotraj katerega mora biti prostor tudi za idividualne stimulacije .

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      02.02.2023 ob 9:34 LFL gost

      Tudi SAM sem se udeležil shoda za upokojence.Jebeno dosti nas je bilo ,1.3 nas bo pa še JEBENO VEČ.Noben prasec iz vladne koalicije se ni upal tam pojaviti in pojasniti stališča vlade. STRAHOPETCI .Kje pa je bila ZASKRBLJENA gospa FAFAJONKA ????????????????? VSI na NASLEDNJI SHOD - -Naj pade ta nesposobna oblast.

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      02.02.2023 ob 13:47 gost

      Še malo pa se bodo sprejemali zakoni tipa: Vsem, ki imajo radi 🕊 se plača zviša za 10%. Kriterij stopnje naklonjenosti 🕊 se določi s podzakonskim aktom.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      02.02.2023 ob 21:59 123 gost

      Jaz sem stari norček

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.