https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mauko Tuš: Občina je v nezavidljivi likvidnostni situaciji, zadolženi smo do skrajnega limita

13.01.2024 ob 6:00  

Županja Gornje Radgone, Urška Mauko Tuš, je na občane in občanke naslovila pismo, v katerem pojasnjuje finančno situacijo Občine Gornja Radgona ob začetku leta 2024.

Kot je zapisala Mauko Tuš, se občina sooča z izjemno zahtevno finančno situacijo, kar že dalj časa občutijo tamkajšnji javni zavodi, društva, dobavitelji in partnerji. V novo leto so bile prenesene številne neplačane zapadle obveznosti, ki so, kot je zapisala županja, predvsem posledica investicij iz prejšnjih let. Ob tem je izpostavila, da se za nastalo situacijo ne išče krivca, temveč se jo rešuje: »Vse, kar se je gradilo, se je gradilo za vse nas, naše občane in prav je tako.« Ob tem pa je dodala, da je občina zadolžena do skrajnega limita in da je kredite treba plačati.

Pismo županje objavljamo v celoti:

»Spoštovani občani, spoštovane občanke,

prvi dnevi novega leta so za nami in voščila z dobrimi željami so bila v teh dneh namenjena našim najdražjim, prijateljem in znancem.

Kot županja vsekakor želim vsem občankam in občanom, da se izpolnjuje veliko želja ter da vam je leto 2024 naklonjeno na vseh področjih.

Občina Gornja Radgona je vstopila v novo leto z veljavnim proračunom, ki ga je občinski svet potrdil na zadnji redni decembrski seji, dne 20. decembra 2023. To je vsekakor dobro izhodišče na začetku leta. S tem smo se izognili začasnemu financiranju, ki v praksi žal zelo otežuje normalno delovanje občine. Kljub temu pa je potrebno poudariti, da se občina tudi v tem proračunskem letu sooča z izjemno zahtevno finančno situacijo. To že dalj časa občutijo naši javni zavodi, društva, dobavitelji, partnerji. Ob koncu leta, ko naj bi bilo praznično vzdušje v ospredju, smo znotraj občinske uprave urejevali finančne tokove in reševali nezavidljivo likvidnostno situacijo, v kateri se občina trenutno nahaja. Kljub vsemu trudu pa žal v novo leto prenašamo kar veliko število neplačanih zapadlih obveznosti, ki so predvsem posledica investicij iz prejšnjih let. Investicije so večinoma pri koncu, a ostale so obveznosti, kar pa otežuje že tako ali tako težko finančno situacijo. Poleg tega, žal, naša občina v doglednem času ne bo mogla najemati kreditov, saj so le ti bili najeti za že izvedene številne investicije v preteklih obdobjih (energetska obnova obeh šol, energetska obnova Vrtca Manka Golarja, izgradnja vrtca v Črešnjevcih, obnova muzeja Špital, izgradnja čistilne naprave s kanalizacijo, izgradnja slačilnic – stadiona na TŠC Trate, izgradnja večnamenske športne dvorane, izgradnja mnogih cest po celotni občini …).

Gre za investicije, ki jih je občina sofinancirala s proračunskimi sredstvi in delnim zunanjim sofinanciranjem, kar je zahtevalo vedno dodatno zadolževanje in s tem izkoriščen limit za še kakšno. To pomeni, da novih investicij višjih vrednosti ne bo možno izvajati, dokler ne bo izboljšano naše finančno stanje. Trenutno ni niti manevrskega prostora za poslovanje občine in aktivnosti izven nujnih zakonskih obveznosti, saj mesečne prilive sredstev namenjamo za poravnavo zapadlih obveznosti. Kot sem že na seji občinskega sveta ob obravnavi proračuna za leto 2024 povedala, ne iščemo krivca, rešujemo situacijo. Vse, kar se je gradilo, se je gradilo za vse nas, naše občane in prav je tako. Potrebno pa je dodati, da smo do skrajnega limita zadolženi in da je kredite treba plačati.

V letu 2023 smo kljub navedenemu dejstvu uspeli izvesti mnoge aktivnosti in projekte: Vodovod – sistem C – 2. faza, izgradnja gospodarske javne infrastrukture v Industrijski coni Mele, izgradnja devetih cest, nakup objekta Šahenturm, številne prodaje zemljišč za povečanje možnosti za izgradnjo novih stanovanjskih objektov, izgradnja mrliške vežice v Negovi, stekle so aktivnosti za izgradnjo nove avtobusne postaje v Gornji Radgoni, izvedene so številne aktivnosti in podlage za izvedbo novih, manjših projektov v letu 2024 (De profundis, EZTS, vodovod v naseljih Spodnja Ščavnica, Lokavci, Stavešinski Vrh, Gornji Ivanjci, kanalizacija na Miklošičevi in Trstenjakovi ulici v Gornji Radgoni, dokumentacija za obnovo vrtca v Negovi …).

Pred nami je leto, ki prinaša zahtevne izzive, izzive pokrivanja obveznosti iz preteklih velikih investicij in postopno vključevanje naših zadanih programov in predlogov v skladu s finančnimi zmožnostmi. Vse to bo zahtevalo od nas ogromno preudarnosti in strpnosti. Pri tem, in tudi nasploh, si najbolj želim, da se med seboj spoštujemo in ohranjamo kulturo dialoga ter strpnosti.

Verjamem, da bomo s preudarnim načrtovanjem in odločanjem, kljub izjemo težki finančni situaciji, tudi v tem letu skupaj ustvarjali pozitivne zgodbe.«

Urška Mauko Tuš, županja Občine Gornja Radgona

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.01.2024 ob 6:57 gost gost

      KA STE NEJ MELI FINANČNE PREDAJE

      23 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.01.2024 ob 13:00 Mimi gost

        Hmm, kak to misliš? Saj to ni kot v gostilni. Krediti so jasni, računi pa prihajajo po podpisanih pogodbah, vsega tega novi župan mora akceptirati. Kak jaz to razumem, ona zdaj opozarja, da enostavno ne more zdaj občina iti v nobene nove investicije, ker nima denarja. Sigurno hodijo na občino in kličejo, ker bi bili treba kaj narediti, nove ceste,... pač nikomur ni to všeč ampak pač ne gre. Pol pa komentirajo eni ka je slaba županja. Kaj pa naj zdaj občinsko kučo oda? Če nega, nega

        8 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.01.2024 ob 17:33 Revizor gost

        Urška, zakaj nisi naročila revizije poslovanja občine pred tvojim mandatom? Nihče ni odgovarjal, ne finančno, na kazensko. Zavod za gozdove je prodal parcelo vredno 20.000EUR občini za 1.000.000EUR, ta pa je za isto cifro prodala parcelo GMW. Kdo je tukaj zaslužil ogromno? Občina? Ne in nič.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.01.2024 ob 0:25 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.01.2024 ob 3:46 Propadle investicije gost

        https://youtu.be/2QJmtaPsRxo https://youtu.be/d6qzXAwJGXU https://youtu.be/A5-loCs2QM8 https://youtu.be/H8F1TubkeHg https://primorske.svet24.si/primorska/goriska/kupnina-za-martex-se-ni-placana-in-tudi-odpadkov

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.01.2024 ob 7:05 gost

      Županja Mauko Tuš kritizirate Stanislava Rojka tam pa vam občan opisuje vaše nestrokovno delo , kjer biva in v kakšni situaciji je ! Dajte no malo se zresnite !

      32 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.01.2024 ob 7:23 gost

      Že 2 ga vlači na tem portalu ! Sama pa je na LOKALNO , ki je opisal X občan naredila projekt , ki je neprimeren , nečloveški . Na to ne porečete nič županja ,?

      31 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.01.2024 ob 7:43 gost

      Spoštovana županja, sedaj ne stokajte, delajte in rešujte nastalo situacijo, saj ste to pred volitvami obljubljali. V nasprotnem pa odstopite mesto sposobnejšim.

      37 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.01.2024 ob 7:54 Jože gost

      Se ščitite , če vam kaj ne uspee v tem mantatu , da lahko vse prevalite na vašega prejšnega župana ! Tako se to ne dela , ali se spopadeš z problemom ali pa odleti .

      30 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.01.2024 ob 7:59 gost

      Nehaj že cviliti pa se zresni , jočeš kot otrok !!!!!!!!!!!!!!!

      25 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      13.01.2024 ob 8:03 resnica , a boleča gost

      Županja tresla se je gora , rodila se je miš

      25 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      13.01.2024 ob 8:13 gost

      Pustila bi mesto ,ki ve reševati tudi takšne težave , ali si šla na ta stol samo zaradi plače ali naziva , saj pa te ni nihče prisilil . Ja je treba delat in se sooćiti tudi z takšnimi problemi , če so tako veliki kot jih opisuješ ,,,,,,,,,,

      25 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.01.2024 ob 8:28 Lojze gost

        Urška Mauko Tuš kaj boš pisala ta problem celi tvoj mandat , ali boš delala na tem , da to situacio , ki jo opisuješ reševala kot se zagre . Ali bomo tvoj problem reševali občani ?

        23 0 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      13.01.2024 ob 8:48 gost

      Stanko Rojko oglasi se županji in pokomentiraj njene izjave ! Izgleda , da ne bo odnehala do konca ejejej

      20 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      13.01.2024 ob 8:54 gost

      Saj pa je bila svetnica in je vedela kako in kaj se dogaja ! Ne sedaj tra, la , la

      24 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.01.2024 ob 12:54 Tonja gost

        No ja, nekaj že, ampak tisto, kar so želeli skriti, so skrili. Ker so upali, da bodo zupanovali naprej, mislim župan je samo eden, za njim so vedno tudi kakšni s svojimi interesi. V prejšnjem mandatu je že bili tak.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.01.2024 ob 12:59 gost

        Gost 8.54 - Ti si pravi tra ,la, la.... si se vprašal ali je kot svetnica imela celoten vpogled v občinske finance? Prav je, da je napisala to pismo in vam "nalila čistega vina".

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      13.01.2024 ob 9:58 gost gost

      Priporočam radgonski županji, da gre vprašat v sosednjo občino, kako se stvari streže, da se pride do evropskih milijonov. :)

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.01.2024 ob 13:05 gost

        Gost 9:58 - Na tvoj komentar pa sledeče: Že pred leti mi je občinski uslubženec iz Bad Radkersburga ob neki prireditvi pokomentiral: "Mi si ne moremo privoščliti takšnega zapravljanja občinskega denarja, kot vi." In popolnoma se strinjam z županojo, "če bo privila marsikatero pipico".

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      13.01.2024 ob 10:49 Luiz gost

      Kdo,pa je bil,ta pametnjakovič,ki odgovoren,za semafor na mestu.Ali,je bil zastonj?Bravo pametnjakoviči.Če že,bi ga naredili pri glasbeni šoli,ali pri zdravstnem domu.Hvala bogu,da ni denarja,se vsa Ja ne bo upora bljal ,za take norije.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      13.01.2024 ob 11:10 gost

      Svoj mandat županje imate 1 leto Urška . Na široko in dolgo pišete in kritizirate prejšnega župana Rojka . Kaj ste pa vi naredili občanu , ki je svoj problem zapisal na temo Lokalno pod nickom X Ali svoje delo opravljate vestno , pošteno .Ali si ta stanovalec oz . stanovalci ne zaslužijo bivanje v tej ulici v miru . Kaj pa porečete na to ? Bodite pošteni do vseh enako ,ni vam potrebe da ste pristranski kot v tem primeru . Kaj ste dobili v zameno ? Morda kosilo......Lp Darko

      27 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.01.2024 ob 13:09 gost

        Gost:11.10 - Ti si raje preberi pismo ali pa ne "kapiraš", saj nikogar nihče ne kritizira, le prikazuje realno sliko občine.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      13.01.2024 ob 11:15 Lili gost

      Dejstvo je, da so se krediti jemali na ful dolgo obdobje

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      13.01.2024 ob 12:25 gost

      Briga mene kaj se bo gradilo in kaj se ne bo .Zame prihodnosti ni v tej občini !!!!!!!!!!!!! Cokom pokom ja odem !!!!!!!!!!!!!!

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      13.01.2024 ob 12:30 gost

      Vse bolj zabljuženi župani ,,,,, gledajo samo za svojo korist ,,,,, briga pa njih kako živijo občani ,,,,,,

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      13.01.2024 ob 12:54 gost

      Pameten si , da ti kar škodi .... buksl 12:50

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      13.01.2024 ob 12:56 gost

      Gost ob 12.50 kreten te je naredil in kreten ostaneš !!!!!!!

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      13.01.2024 ob 12:58 gost

      Znajdi se kot se veš in znaš , saj si vedela kaj ti dela Stanko , ko si sedela v klopi kot svetnica

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      13.01.2024 ob 12:59 gost

      Vsaka šola nekaj stane , tako je to Mauko !!!

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      13.01.2024 ob 13:02 gost

      12:59 kaj pa me briga , meni nima kaj nalivati čistega vina .... počakaj do konc njenega mandata kaj je naredila

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      13.01.2024 ob 13:06 gost

      Ti ob 13:00 proda naj tvojo tupavo glavo , če kaj za njo dobi , morda kakšen evrček , hi,hi,hi,hihiiiiiiiiiii

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      13.01.2024 ob 13:09 gost

      13:5 Saj pri sebi si te pipice ne bo zaprla tepček naiven

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      13.01.2024 ob 13:12 gost

      Daj , daj seronja ne čvekaj kozlarije , ja vzemi SVETO PISMO v roke !

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.01.2024 ob 13:26 gost

        Za gosta ob 13.9 -Ti pa si naredi ANALIZO SVOJIH MOŽGANOV , če jih sploh imaš ho,ho,ho,ho,hooooo

        11 0 Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      13.01.2024 ob 13:14 gost

      dodam 13:9

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      13.01.2024 ob 13:55 gost

      Ne, ne ne bo šlo leva roka v desni žep. Če ni,ni še vojska ne vzame

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      13.01.2024 ob 13:56 Andrej gost

      Kaj pa je pričakovala - polno malho !!!!

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      13.01.2024 ob 14:01 Miro gost

      Zadovoljit se bo morala s tem kar je ,ali pa ni .Sedaj pa naredi iz nemogočega mogoče in se dokaži kaj in koliko je sposobna sedeti na stolu županje .

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      13.01.2024 ob 14:54 Drago gost

      Rojko je zlato skrinjico izpraznil...... ja kaj pa sedaj ..... ja nič veselo na delo županja .... pa prosim brez jokanja ..... pa prosim , da je to zadnja objava , saj se s tem ne bo naredilo nič......delo, delo in še enkrat delo......!

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. gost
      13.01.2024 ob 15:37 gost

      igra je šla po zlu - več sreče prihodnjič

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    31. gost
      13.01.2024 ob 17:29 radgončan gost

      Če ste imeli 18.000 eurov za skalo v krožišču pri maximusu, potem vam ne gre slabo. Čestitke za zmago v ocenjevanju javnih wc-jev (ti so bili narejeni in ostali takšni še iz časov Jugoslavije), zadnje mesto v sloveniji, to kaže v kakem dreku ste.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    32. gost
      13.01.2024 ob 17:33 E-P gost

      PRED DVEMA MESECEMA SEM SE PRIJAVIL NA SESTANEK PA OČITNO NIMA ČASA DA BI JO SEZNANIL Z POPLAVAMI NA MELEH.ROJKO JE VSAJ PRIŠEL POGLEDAT PO POPLAVI TUŠOVA PA NI NIKOLI PRIŠLA POGLEDAT NA MELE.HVALA LEPA ZA TAKO ŽUPANJO

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    33. gost
      14.01.2024 ob 1:41 Pomeni da ti lahko hitro kmetiju ali podjetje zapreju gost

      https://www.oe24.at/welt/deutscher-finanzminister-lindner-bietet-bauern-buerokratieabbau-an/

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.