https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Odgovor podjetja 1A Personal

20.12.2018 ob 13:47  

Včeraj smo pisali o delavcih, ki so preko podjetja 1A Personal bili zaposleni v avstrijskem podjetju, a niso dobili izplačane plače, prispevkov in 13. plače, kot jim je bilo obljubljeno.


Za več konteksta o zadevi preberite TA  in TA članek.

Podjetje 1A Personal se je obrnilo na nas in nam poslalo izjavo, v kateri razjasnjujejo zadeve. Izjavo vam spodaj podajamo v celoti.

Izjava podjetja

Začetek poslovnega leta 2018 našega podjetja je bil miren in pregleden, saj smo leto 2017 zaključili s pozitivnim dobičkom in skupaj s svojimi strankami stopili v stabilno novo leto.

V marcu smo odprli svojo prvo podružnico v Bad Radkersburgu, ki je bila v okolju dobro sprejeta, saj v radiju 60 km ni podjetja za posredovanje delavcev, kar tako ostaja vse do danes.

Poslovalnico v Bad Radkersburgu smo odprli izključno zaradi naše stranke v okolici, ki je zaposlovala največje število sodelavcev, da smo našim zaposlenim na voljo in razpolago v neposredni bližini, saj se nahaja na meji s Slovenijo in Madžarsko od kod je prihajalo največ sodelavcev.

Prav s to stranko smo v marcu zaradi dolgoletnega sodelovanja sklenili pogodbo za nove zaposlitve, ker je z njihove strani prihajala potreba po več kot 700 dodatnih sodelavcev. Njihove kadrovske službe same namreč niso več uspevale zagotavljati zapolnitve delovnih mest. Do tega trenutka je stranka nudila delovna mesta petdesetim našim sodelavcem. Po temeljitem načrtovanju smo pričeli zapolnjevatii prosta delovna mesta z našimi kandidati. Rekrutirali smo čez 1200 prijavljenih kandidatov, od katerih je s strani naročnika prišlo v poštev 600 kandidatov, od tega je na koncu zaposlil 400 sodelavcev. Do junija je vse skupaj potekalo brez kakršnih koli komplikacij, nato je nepričakovano udaril dieselski škandal tudi v našo poslovanje.

Julija smo bili prisiljeni zaradi stanja pri naročniku na izredni dopust poslati čez 200 sodelavcev, hkrati pa upali, da bo naročnik uredil svojo situacijo in s tem krenil nazaj v normalno poslovanje. Na žalost se to ni zgodilo in z naročnikove strani je prišlo do zmanjševanja naših sodelavcev. V mesecih od septembra do novembra smo morali pri naročniku zmanjšati število naših sodelavcev na 200 sodelavcev, sam naročnik pa je bil prisiljen odpustiti čez 400 svojih lastnih zaposlenih.

Za nas je to bil trenutek, ki nas je skoraj zlomil. Trenutno v dotičnem podjetju dela še vedno 60 naših sodelavcev, ki imajo zagotovoljena delovna mesta. Situacija se je stabilizirala, po strankinih zagotovilih do konca leta 2018, z novim letom pa bodo začeli kljub dieselskemu škandalu spet normalno poslovati, saj so uredili svoje interne težave. Z novim letom se namreč obeta nov val potreb zaposlovanja v avtomobilski industriji (oddelek S klase v Sindelfingen, Magna z novo serijo 5 itd.) in s tem ponovna stabilnost na trgu avtomobilske industrije.

Vmes nas je doletela še interna težava naših dveh internih sodelavcev, ki sta bila zaradi ustvarjanja poslovne škode prisiljena zapustiti naše podjetje, saj sta z ponarejanjem dokumentov in prevaro škodovala poslovanju našega podjetja, ter povzročila škodo v višini skoraj 1 milijona evrov, zaradi česa smo se še vedno prisiljeni ukvarjati v Avstriji.

Zaradi masovnega zmanševanja naših sodelavcev so se pričele naše težave, hvala bogu, pa je v Avstriji situacija v primerih otežitve poslovanja podjetij precej drugače kot v Sloveniji. Delavci in podjetja so deležni pomoči, hkrati pa predvem delavce država zaščiti v takšnih primerih. Zaradi zmanjšanja 200 sodelavcev, in s tem izplačil njihovih vseh pripadajočih izplačil (tekoče plače, pripadajoče 13. in 14. plače, preostale dopuste ter odpravnine), so nas privedli do današnje situacije. Z takojšnjim urgiranjem, varčevalnimi ukrepi našega podjetja, podporo naših strank in sodelovanjem z naših sodelavcev smo uspeli podjetje stabilizirati, kljub temu pa z dnem 12.12.2018 se odločili odpreti insolventni postopek; ki se razlikuje od pojma insolvenca v Sloveniji.

Podjetje se v naslednjih mesecih postavi v sanacijski postopek, z samosanacijo pod zunanjim nadzorom in sodelovanjem z Arbeitskammer (državna institucija za zaščito pravic delavcev v Avstriji). Delavci so zaposleni, zavarovani in prijavljeni v Avstriji po vseh veljavnih avstrijskih zakonih še naprej.

Vse naše stranke v Avstriji, kjer delajo naši sodelavci so o situaciji obveščeni in pot v letu 2019 nadaljujejo skupaj z nami, saj je na podlagi insolventnega izvedenca podjetje na poti v normalno poslovanje, kar pomeni varnost za naše sodelavce tudi v prihodnosti.

Skupaj z odvetniki, insolventnimi upravitelji, našimi strankami in našimi sodelavci želimo sanirati podjetje in s tem ohraniti delovna mesta, obsotoječe stranke in s tem varnost naših sodelavcev in njihovih družin.

Včeraj, v sredo 19.12.2018 smo opravili razgovore z vsemi našimi sodelavci, ter jim skupaj z predstavnikom iz Arbeitskammer obrazložili situacijo; da so delovna mesta zavarovana, prav tako pa njihova izplačila za mesec november, katera bodo prejeli zaradi obdelave podatkov z zamikom, najkasneje v sredini januarja. Od 15. januarja bodo vsa izplačila potekala spet točno; skupaj z izplačili božičnice in nakazili in t.i. Insolvenzentgeld Fond (insolventnega sklada), katerega nadzorujejo državne institucije. Na žalost prav zaradi obdelave z eksterne strani prihaja zato do zakasnitve izplačil... in to ravno v predprazničnem času, ko se zavedam, da smo vsi računali na redno izplačilo.

Za zakasnitev in celotno situacijo nam je iskreno žal, zato intenzivno saniramo podjetje, da v bodoče preprečimo tovrstne situacije. Celotna ekipa sodelavcev, dolgoletni partnerji, pri katerih delajo naši sodelavci in večina naših zaposlenih sodelavcev gledamo pozitivno.

Vsem našim sodelavcem se po pogovoru včeraj zahvaljujemo za njihovo razumevanje, kljub težki situaciji za njih in nas, predvsem pa se zahvaljujemo za njihovo zaupanje v nas, da bomo skupaj uspeli in z novim letom zagotovili nemoteno, točno in zagotovljeno delovanje našega podjetja.

Zadnje dni so nas stale veliko moči, neprespanih noči in dolgih ur, predvsem pa strah za eksistenco našega podjetja ter vseh naših zaposlenih ter njihovih družin, in to predvsem v predprazničnem času, ko bi naj pozabili na skrbi. Zato bomo še toliko bolj aktivno vložili ves svoj napor v to, da čimprej dokončno saniramo naše podjetje in zagotovimo stabilno prihodnost v novem letu.

Za trenutno situacijo nam je iskreno žal, zato tudi usmerjamo vso svojo energijo v reševanje podjetja in s tem za varni jutri naših sodelavcev, ki so za nas na prvem mestu.

Zahvaljujemo se vam za minute, ki ste jih namenili, da ste prebrali tudi našo plat zgodbe. Vsekakor pa smo vam na voljo za dodatna vprašanja.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

      • gost
        20.12.2018 ob 16:54 gost

        Saj meni se smilijo, ti pošteni ogoljufani ljudje,ki so čez praznike ostali z praznimi žepi, enim pa nebo hudega, ko so vlekli plačo v tem podjetju in še Slovensko socialno pomoč 392 evrov,ker so pri nas na zavodu za zaposlovanje. Takda eni so se dvojno basali. Naj center za socialno preveri vse te zaposlene v tem podjetju. Goljufajo z vseh strani, smilijo se mi tisti maloštevilni poštenjaki. Lp

        10 0 Prijavi neprimerno vsebino
    1. gost
      20.12.2018 ob 14:57 Gol. gost

      Jaja če verjamete.ta1A firma je po domače en kup dreka saj vsako leto preimenujejo ime.po lastni preiskušnji vam lahko povem da delavce vsako leto znorijo vsaj za 2 plače plus tega en čas so delali bres socijalnega zabarovanja

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.12.2018 ob 15:45 resnica gost

      kelko tu piše je amen za firmo: https://www.akv.at/insolvenz/1267461/1a-personal-gmbh.php

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.12.2018 ob 16:07 gost

      Hmmm, dva interna sodelavca sta firmo oskubla za 1 milijon EUR. Nekam znano mi to zveni. Imena naj dajo, imena. Kakšni so to šefi, da jim nekdo kar tako spravi v red milijon? Vse skupaj to zelo smrdi. Prej bi rekel, da sta ta dva namišljena ali resnična prav načrtno iz z vedenjem vodilnih spravila "na varno" milijonček, ki si ga bodo razdelili. Izgubo pa bodo sanirali delavci in država Avstrija. Podobne filme smo že gledali.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.12.2018 ob 16:48 rm gost

      Hahaha,pitajte eno osebo iz Ljutomera, ki se isto piše kak kandidat ki je kandidiralza župana v ljutomeru,ona je glavna bijla,pri tej firmi,možno da je ona ena o tej sodelavk.....zanimivo.......,

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.12.2018 ob 20:12 Hell gost

      ))) Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite http://www.3xDate.top

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.12.2018 ob 20:23 to je res en ena A gost

      Nekateri mediji so objavili še imena. Oseba je zaradi malverzacij in goljufij že bila obsojena v Sloveniji. Sedaj dalje počne svoj posel v Avstriji. Upajmo, da tam dobi končno močno po prstih. https://siol.net/novice/slovenija/zaradi-malverzacij-obsojen-v-sloveniji-nato-nadaljeval-v-avstriji-video-486029

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.12.2018 ob 20:32 tudi tukaj je gost

      https://www.24ur.com/novice/slovenija/zaradi-neplacevanja-zaposlenih-pogojno-obsojen-v-sloveniji.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.12.2018 ob 6:08 77 gost

      Ista delodajalska in politična, banda kot v Sloveniji,delajte na črno pa vas ne bodo izkoristili.ker vsi politiki in delodajalci delajo na črno samo v obliki da nas navadne smrtnike prepričajo da so pošteni,nikoli niso bili in nikoli ne bodo,čisto enostavno vsi politiki in delodajalci jebite si svojo mater.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      21.12.2018 ob 12:47 Gost gost

      Ka je Šilak(ti p.... lažnivi),plačal si samo tistim od kerij maš še hasek

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.