https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Električna kočija v dvorcu Rakičan sprejme 12 oseb, izvedli so že več testnih in promocijskih voženj

Rakičan, 03.08.2021 ob 18:00  

V RIS Dvorcu Rakičan so danes predstavili projekt E-CARRIAGE 4CBST. V sklopu dogodka je potekala tudi vožnja s hibridno e-kočijo, ki so jih razvili v petčlanskem projektnem konzorciju projekta. 

Predstavljena kočija je ena od treh  hibridnih električnih kočij, ki so jih razvili v okviru projektu, pri katerem sodeluje pet partnerjev in se bo po 39 mesecih končal konec novembra. Njegova vrednost je 1,17 milijona evrov, evropski delež pa nekaj več kot 980 tisočakov.

Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan, kot vodilni partner, Univeza v Mariboru in pa avstrijski projektni partnerji Europäisches Zentrum für Erneuerbare Energie Güssing, Energie Center Lipizzanerheimat in Tourismusverband Region Oberwart, kot projektni partnerji. 

V središču projekta je razvoj inovativnih kočij in razvoj turističnih produktov. V projektu so bile oblikovanje tri hibridne e-kočije. Med sabo se razlikujejo po zunanjem videzu in obliki, tudi število potnikov, ki jih posamezna kočija lahko sprejme se nekoliko razlikuje. Vse kočije so prilagodljive za vožnjo v različnih letnih časih in vremenskih razmerah. Najbolj izstopajoča skupna točka hibridnih električnih kočij je vgrajen elektromotorni pogon s hranilnikom električne energije. Ta pomaga konjem pri vleki in na ta način omogoča premagovanje večjih razdalji, lažjo vožnjo navkreber ter omogoča, da kočija lahko sprejme večje število potnikov, brez, da bi se pri tem dodatno obremenilo konje.

Električna kočija

Električna kočija v RIS dvorcu Rakičan sprejme 12 oseb, z njo pa je bilo izvedenih že več testnih in promocijskih voženj. Omogoča tudi dostop osebam na invalidskem vozičku. Posebnost kočije je njen elektromotorni pogon, ki konjem olajša vleko oziroma jih v nekaterih primeri lahko skoraj popolnoma razbremeni. Ta specifika kočije zahteva nekoliko privajanja konjev ter tudi izobraževanje kočijažev za upravljanje s sistemom električne kočije. Kočijaž s pomočjo posebne konzole z LCD zaslonom spremlja in uravnava razporeditev obremenitve med konji in elektromotrnim pogonom, ko se zahtevnost terena ali teža tovora povišata, kočijaž doda pomoč s strani elektromotornega pogona in s tem razbremeni konje. 

V sklopu projekta se razvija več lokalnih, kot tudi čezmejnih tematskih kočijaških poti, ki bodo združevale naravno in kulturno dediščino, turistično ponudbo ter kulinariko. Poti bodo tekom projekta tudi testirane in izoblikovane v celostne produkte, ki bodo obiskovalcem ponudili nepozabno inovativno doživetje.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.